Uleiurile de pește, folosite tot mai mult ca suplimente, sunt pline de acizi grași omega-3. Studiile de până acum au arătat că pot ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute, la scăderea nivelului de colesterol „rău” și la protejarea împotriva bolilor de inimă, scrie Womansworld.

Meta-analiza, publicată într-o revistă americană de specialitate a analizat studii efectuate pe mai bine de 80.000 de persoane, între anii 2012 și 2020. Cercetătorii de la Geneva University Hospital și Brigham and Women’s Hospital au analizat efectele acizilor grași omega 3, constatînd că există un risc crescut de fibrilație atrială în rândul persoanelor care au luat aceste suplimente. Mai ales dacă au luat mai mult de un gram pe zi.

Risc crescut de fibrilație atrială

Fibrilația atrială este reprezentată de bătăi rapide și neregulate ale inimii, care cresc riscul de accident vascular cerebral. În timpul episoadelor de fibrilație atrială, cele două camere superioare ale inimii, atriile, se contractă haotic, fără să se coordoneze cu ventriculele. În 2020, fibrilația atrială a fost cauza principală a peste 26.000 de decese în SUA.

Cât de sigure sunt suplimentele de ulei de pește

Această meta-analiză a constatat doar că un risc crescut de fibrilație atrială a fost asociat cu administrarea suplimentelor omega-3 din uleiurile de pește. Acest lucru nu dovedește neapărat că uleiul de pește provoacă probleme cardiace. Studii de specialitate au arătat că aceste suplimente pot fi sigure când sunt luate în doze de trei grame sau mai puțin pe zi.

Doriți să obțineți acizii grași omega-3 direct de la sursă, aveți o mulțime de opțiuni. Încercați să mâncați mai mult pește gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul și sardinele. Nucile sunt o sursă excelentă de omega-3, ca și uleiurile vegetale precum uleiul de semințe de in, uleiul de soia și uleiul de canola.

Acizii grași Omega-3 au o mulțime de beneficii pentru sănătate, ajutând la reducerea inflamației în organism, scăderea tensiunii arteriale și chiar la menținerea sănătății ochilor.