O abordare holistică este esențială, deoarece hidratarea, exercițiile fizice, somnul și gestionarea stresului pot juca un rol în controlul migrenelor și al durerilor de cap. Deși nicio schimbare a unui aliment sau a dietei nu va vindeca complet durerile de cap sau migrenele, aceste alimente pot ajuta la ameliorarea lor. Acestea sunt alimentele pe care experții le recomandă, dacă aveți dureri de cap sau migrene, potrivit Cnet.

Alimente pe care ar trebui să mănânci dacă ai dureri de cap

1. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi semințele de in și somonul

„Recomand pește bogat în omega-3, cum ar fi somonul, macroul și sardinele”, spune medicul Michael Church.

Citând un studiu controlat randomizat din 2021, Church explică faptul că, deoarece se crede că migrenele implică modificări inflamatorii și vasculare în organism, acizii grași omega-3 pot ajuta la reducerea frecvenței sau intensității acestora când sunt consumați în mod regulat.

Concluziile studiului se aliniază cu datele anterioare care arată că omega-3 ajută la reglarea prostaglandinelor, care joacă un rol în inflamația durerilor de cap. Prostaglandinele sunt substanțe asemănătoare hormonilor, care au impact asupra funcțiilor corporale, cum ar fi inflamația și durerea.

2. Alimente bogate în magneziu, cum ar fi kale și semințele de dovleac

Daniel Redwood, directorul departamentului de Nutriție Umană și Medicină Funcțională de la Universitatea Western States, explică:

„Atenția asupra importanței magneziului în migrenă a crescut în importanță odată cu descoperirea faptului că persoanele cu migrene aveau niveluri mai scăzute ale acestui mineral în globulele roșii, ser și țesutul cerebral”.

Dr. Paul Daidone, director medical la True Self Recovery, susține că alimentele bogate în magneziu – cum ar fi semințele de dovleac, spanacul și avocado – pot reduce severitatea și incidența migrenelor. El citează un studiu din 2022 care examinează potențiala legătură dintre deficitul de magneziu și migrenă. Studiul descrie modul în care deficitul de magneziu poate fi implicat în atacurile de migrenă din cauza unor procese precum stresul oxidativ, dezechilibrul neurotransmițătorilor și dezechilibrul electrolitic.

3. Ghimbirul

Mulți consideră ghimbirul o metodă eficientă pentru migrene, afirmă Dr. Maria Knöbel, medic generalist și director medical al Medical Cert UK. Studiile au dovedit că ghimbirul reduce greața și poate reduce inflamația care duce la durerile de cap. Un studiu din 2014 a constatat că pudra de ghimbir este la fel de eficientă ca medicamentul sumatriptan în tratarea atacurilor acute de migrenă, dar cu mai puține efecte secundare.

Ceaiul de ghimbir poate fi benefic în acest caz.

4. Nuci și semințe

„Un alt grup de alimente pe care le recomand sunt nucile și semințele, inclusiv migdalele, semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui și nucile”, afirmă Church.

Exemple: migdale, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui și nuci

5. Scorțișoară

Scorțișoara conține o cantitate mare de antioxidanți care pot reduce frecvența durerilor de cap. Încorporați scorțișoară în fulgii de ovăz sau în ceaiul de dimineață. Studiile sugerează că scorțișoara poate reduce inflamația, reducând frecvența, severitatea și durata migrenei.

6. Alimente bogate în vitamina B2, cum ar fi ouăle și carnea slabă

Un studiu controlat randomizat din 1998 a constatat că 400 mg de riboflavină zilnic au redus semnificativ frecvența și severitatea migrenei pe o perioadă de trei luni. Deși această doză mare provine de obicei din suplimente, alimentele bogate în riboflavină susțin aceleași procese metabolice în prevenirea migrenei. Aceste alimente pot include ouă, lactate și carne slabă.