Tot mai multe țări încep să creadă că Iranul este vinovat pentru întâmplarea de zilele trecute. Mai exact, potrivi Reuters, Marea Britanie consideră că Iranul a atacat un petrolier administrat de Israel în largul Omanului, în care au fost ucişi un britanic şi un român, şi a afirmat că lucrează cu partenerii săi la ”un răspuns concertat”.

De cealaltă parte însă, Iranul a negat duminică că ar fi fost implicat în incident, după ce a fost acuzat de Israel.

Precizările Marii Britanii nu sunt însă întâmplătoare. Secretarul britanic de Externe Dominic Raab susține că s-a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Iranul să fi folosit una sau mai multe drone pentru a efectua atacul ”ilegal şi dur”.

„Credem că acest atac a fost deliberat, ţintit şi a constituit o încălcare clară a dreptului internaţional de către Iran. Marea Britanie colaborează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil”, a spus Raab”.

La rândul său, premierul israelian, Naftali Bennett, a acuzat Teheranul de ”încercarea de a eluda responsabilitatea” pentru atac şi a numit negarea acestuia ca fiind ”laşă”.

Iranul neagă orice acuzație

Iranul nu a primit bine toate acuzațiile care i-au fost aduse. În cadul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat duminică că ”regimul sionist (Israel) a creat nesiguranţă, teroare şi violenţă”.

„Aceste acuzaţii cu privire la implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran. Astfel de acuzaţii sunt menite de Israel să abată atenţia de la fapte şi sunt nefondate”, a spus Khatibzadeh.

Amintim faptul că cetățeanul britanic și cel român au fost ucişi în incidentul care a implicat Mercer Street, o navă cu pavilion liberian, deţinută de japonezi, administrată de Zodiac Maritime, deţinută de Israel.

Acuzațiile la adresa Iranului sunt susținute și de marina SUA, care escortează petrolierul cu portavionul său USS Ronald Reagan, și care a declarat sâmbătă că indicii timpurii ”arată în mod clar” un atac cu drone.

”Declar fără echivoc: Iranul este cel care a efectuat atacul asupra navei. Noi, în orice caz, avem propriul nostru mod de a transmite mesajul către Iran”, adăugând că serviciile de informaţii îi susţin afirmaţia”, a spus Bennett.

În același timp, ministrul de Externe al Israelului a declarat mai devreme că incidentul merită un răspuns dur.