Incidentul a semnalat o posibilă intensificare a atacurilor maritime din Orientul Mijlociu în contextul conflictului dintre Israel și Hamas.

Pentagonul a declarat pentru The Associated Press că sunt conștienți de rapoartele referitoare la atacurile asupra navei USS Carney și a navelor comerciale din Marea Roșie și că vor furniza informații pe măsură ce acestea devin disponibile.

Momentan nu este clar nivelul daunelor suferite de nave în urma presupuselor atacuri. În plus, armata britanică a confirmat anterior producerea unui presupus atac cu drone și explozii în Marea Roșie, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Pentagonul nu a făcut publică originea presupusului atac. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi, generalul de brigadă Yahya Saree, a revendicat responsabilitatea atacurilor. El a afirmat că prima navă a fost lovita de o rachetă, iar a doua de o dronă, în timp ce se aflau în strâmtoarea Bab el-Mandeb, conectând Marea Roșie de Golful Aden.

Saree a menționat că navele ar fi ignorat avertismentele primite de la oficialii houthi înainte de atac, dar nu a indicat vreo implicare a unei nave de război americane în incident.

Britanicii avertizaseră asupra unor incidente în Marea Roșie

Agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime (UKMTO) anunțase, duminică, că a primit rapoarte privind prezența unor drone și o posibilă explozie în strâmtoarea Bab al-Mandab din Marea Roșie, notează Reuters.

UKMTO a precizat că dronele ar putea proveni din Yemen și a cerut navelor aflate în apropiere să dea dovadă de prudență. Reuters nu putut confirma aceste rapoarte.

Avertizarea vine în urma unor incidente care au avut loc în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas.

O navă cargo din Israel a fost capturată luna trecută de gruparea Houthi, aliată a Iranului, care controlează coasta Yemenului de la Marea Roșie. Gruparea a lansat anterior rachete balistice și drone înarmate asupra Israelului și a promis că va viza mai multe nave israeliene.

Săptămâna trecută, o navă de război a marinei americane a răspuns la un apel de ajutor de la un petrolier gestionat de Israel în Golful Aden, care fusese capturat de indivizi înarmați.