Israel ar putea înlocui victoria cu înfrângerea

Într-o demonstrație a tensiunilor crescânde între cei doi aliați strânși, pe măsură ce Israelul relansează operațiunile militare în sudul Fâșiei Gaza, Austin a subliniat că succesul Israelului depinde de capacitatea sa de a proteja civili și de a deschide coridoare umanitare.

„În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populaţia civilă. Iar dacă îi împingeţi în braţele inamicului, înlocuiţi o victorie tactică cu o înfrângere strategică”, a declarat Austin într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan din California.

Președintele american Joe Biden și alte figuri importante din administrație i-au avertizat pe liderii israelieni că trebuie să evite consecințele masive asupra populației civile din nordul Gazei, generate de atacurile lor aeriene. Aceștia au îndemnat Israelul să acționeze cu mai multă precizie în etapele următoare ale campaniei sale.

Lecții învățate după războiul cu ISIS

Lloyd Austin și alți oficiali militari americani au adus în discuție învățămintele dobândite în lupta SUA împotriva Statului Islamic în Irak, o confruntare care a implicat lupte grele în mediul urban.

„La fel ca Hamas, ISIS era adânc înfipt în zonele urbane. Iar coaliţia internaţională împotriva ISIS a lucrat din greu pentru a proteja civilii şi pentru a crea coridoare umanitare, chiar şi în timpul celor mai grele bătălii”, a declarat Austin, care este un fost comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu.

Vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a menționat că Israelul a comunicat planurile sale pentru protejarea civililor în etapa viitoare a operațiunii militare și a subliniat faptul că Statele Unite vor monitoriza cu atenție evoluția campaniei în desfășurare.

În sudul Fâșiei Gaza, sâmbătă, forțele armate israeliene au intensificat atacurile aeriene și au emis ordine pentru evacuarea locuitorilor din anumite orașe palestiniene de la graniță.

Hamas refuză să mai facă schimburi de prizonieri

Hamas a anunţat, sâmbătă seara, că nu va mai face schimburi de prizonieri cu Israel până la încheierea războiului, potrivit SkyNews.

Saleh Al-Arouri, adjunct al şefului grupării islamiste palestiniene, a declarat televiziunii Al Jazeera că ostaticii pe care îi mai deţine Hamas în Fâşia Gaza sunt doar militari israelieni şi civili care au satisfăcut stagiul militar în forţele armate ale Israelului.Saleh al Arouri, adjunctul șefului Hamas, a declarat că nu va mai avea loc nici un schimb de prizonieri până când „războiul din Gaza se va termina”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat anterior că negocierile din Qatar pentru un nou armistiţiu în Gaza au ajuns într-un impas.