Atac cu drone la Kiev

Atac cu drone la Kiev! Sâmbătă dimineață, capitala ucraineană Kiev a fost ținta unui atac masiv cu drone explozive din partea Rusiei. Autoritățile ucrainene au raportat cel puțin doi răniți, indicând că atacul a început în zori și este încă în desfășurare, conform informațiilor furnizate de France Presse.

„Pentru moment, sunt două victime în districtul Solomianski. Ambele au primit ajutor medical la faţa locului”, a transmis prin aplicaţia de mesagerie Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko.

Conform declarațiilor sale, un complex de locuințe din acea zonă a suferit daune în urma fragmentelor provenite din dronelor doborâte, iar echipele de intervenție lucrează la salvarea a două femei prinse sub dărâmături.

Unul dintre cei răniți este un copil în vârstă de 11 ani.

Primarul Kievului a raportat mai multe incendii în zona respectivă, inclusiv unul într-o grădiniță. El a menționat că fragmente de drone doborâte de sistemul antiaerian ucrainean au căzut și în districtul Pecerski din Kiev.

Mai multe clădiri au fost avariate

În plus față de blocurile de locuințe afectate, alte clădiri din trei cartiere din Kiev au suferit daune, conform informațiilor furnizate de Klichko.

Potrivit autorităților locale, dronele explozive Shahed, fabricate în Iran, au fost implicate în atac, dar încă nu s-a oferit o estimare a numărului de proiectile lansate de Rusia asupra capitalei.

Forțele ruse au lansat drone către Kiev din direcțiile sud, nord și est, conform transmisiei postului de televiziune ucrainean TSN, care a descris că „Capitala este zguduită” de explozii.

Forțele aeriene ucrainene au raportat în jurul orei 03:30 că o rachetă balistică se îndreaptă spre Kiev din direcția nordului, conform informațiilor furnizate de Unian.

„Vă cerem insistent să staţi în adăposturi până la încetarea alarmei”, a transmis Serghei Popko, şeful administraţiei militare a Kievului.

Alerta de raid aerian a fost declarată sâmbătă dimineaţă în mai multe regiuni ucrainene: Kiev, Cerkasî, Cernigov, Sumî, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Nikolaev, Kirovograd şi Herson, a informat agenţia de presă Unian.

ONU: Cel puţin 10.000 de civili au fost ucişi în războiul din Ucraina

Potrivit informațiilor furnizate marți de Organizația Națiunilor Unite, cel puțin 10.000 de civili, printre care peste 560 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu 21 de luni, conform agenției DPA.

Deoarece multe dintre cadavrele găsite nu au fost încă identificate, numărul real al persoanelor decedate va fi probabil „considerabil mai mare”, a comunicat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) la Geneva.

În plus față de decesele confirmate, peste 18.500 de civili au fost raportați ca fiind răniți, conform informațiilor furnizate de OHCHR.

„Zece mii de civili morţi reprezintă o piatră de hotar sumbră pentru Ucraina”, a declarat Danielle Bell, şefa misiunii ONU în Ucraina.