Armata rusă a doborât drone ucrainene care vizau Crimeea

Moscova a anunțat, vineri, că a dejucat un atac terorist ucrainean cu drone. Apărarea rusă a distrus 16 drone ucrainene, în sudul ţării şi în Crimeea. După cum se știe, Crimeea este teritoriu ucrainean anexat ilegal de Moscova în 2014, informează AFP.

În noaptea de joi spre vineri, „a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist prin recurgerea la drone aeriene împotriva unor situri pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a anunţat Ministerul Apărării rus.

„Sistemele de apărare aeriană au distrus 16 drone, dintre care 13 deasupra peninsulei Crimeea şi alte trei deasupra teritoriului regiunii Volgograd” (sud), a precizat ministerul într-un comunicat.

Ucraina a intensificat atacurile derulate pe teritoriul în ultimele luni, pe fondul contraofensivei declanşate de Kiev la începutul lui iunie.

Una dintre cele mai vizate teritorii este Peninsula Crimeea. Acolo se află sediul flotei ruse de la Marea Neagră şi o cale-cheie de aprovizionare pentru forţele ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Olaf Scholz i-a cerut lui Putin să înceteze agresiunea asupra Ucrainei

În altă ordine de idei, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea și să-și retragă trupele.

Cancelarului german a făcut declarația în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului.

„I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a declarat Olaf Scholz, conform AFP.

Participarea preşedintelui Putin la acest summit G20 a fost „o ocazie bună” de a afirma clar cum să se restabilească pacea în Ucraina, a mai spus liderul german.

„Rusia a atacat Ucraina şi pentru a restabili cu uşurinţă pacea este suficient ca Rusia să-şi retragă trupele”, a subliniat Olaf Scholz.

În cadrul unei conferinţe de presă la Berlin a participat și premierul italian Giorgia Meloni. Aceasta se afla în Germania pentru consultări guvernamentale germano-italiene.

La rândul său, Giorgia Meloni a apreciat că este „uşor”pentru Putin să participe la G20. Premierul italian a subliniat că acesta nu trebuie să părăsească Moscova. Totodată, Meloni s-a declarat de acord cu Scholz.

„Am insistat încă o dată asupra poziţiei noastre. Cel mai simplu lucru ar fi o retragere a trupelor”, a spus ea, potrivit sursei menționate.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la reuniunea liderilor G20 în septembrie în India şi nici la cea din Indonezia anul trecut. Acesta a fost reprezentat de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Amintim că G20 include cele mai mari 19 economii ale lumii, precum şi UE şi Uniunea Africană.