Luptele sunt dificile pe frontul de est din Ucraina

Trupele ucrainene se confruntă cu operațiuni defensive „dificile” pe unele părți ale frontului de est, în condițiile în care se instalează frigul aspru al iernii. Forțele din sud continuă însă să desfășoare acțiuni ofensive, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trupele rusești au lansat ofensive pe diferite secțiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei în această toamnă, încercând să avanseze în orașul devastat Avdiivka și în nord-est, între orașele Lyman și Kupiansk.

„Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lyman, Bakhmut, Donețk și Avdiivka. Acțiuni ofensive în sud”, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram, după cum transmite Reuters.

Zăpada și temperaturile foarte scăzute care s-au situat la aproximativ minus 5 grade Celsius în cursul zilei de miercuri și se așteptau să scadă și mai mult ar putea complica și mai mult operațiunile pe câmpul de luptă, unde luptele trec acum la o fază de uzură.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022, controlează aproape o cincime din Ucraina. Kievul a lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate în această vară, dar nu a reușit deocamdată o breșă majoră.

Armata ucraineană își menține pozițiile la est de Nipru

De la jumătatea lunii octombrie, orașul Avdiivka, unde linia frontului s-a schimbat puțin de la primul război izbucnit în 2014 între Kiev și militanții susținuți de Rusia, s-a confruntat cu valuri de atacuri urmate de acalmii temporare, potrivit armatei ucrainene.

După o astfel de acalmie cu o zi înainte, șeful comandamentului militar „Tavria” a declarat miercuri că trupele rusești au „crescut dramatic” numărul de atacuri și lovituri aeriene.

„Apărătorii noștri mențin cu fermitate apărarea în direcția Avdiivka”, a declarat comandantul Oleksandr Tarnavskyi pe Telegram. Forțele ucrainene au continuat ofensiva pe frontul din sud-estul Melitopolului, a adăugat el.

În bilanțul din această dimineață de pe câmpul de luptă, Statul Major General din Ucraina a precizat că trupele se mențin, de asemenea, la capetele de pod asigurate pe partea estică a râului Nipru, care a fost ocupată de forțele rusești în primele zile ale invaziei.