Achiziţia unei poliţe pentru locuinţă valabile timp de trei ani e însoţită de reduceri, dar destul de modeste. Cauza: clienţii pot suspenda contractul de asigurare după încheierea primului an.

Companiile de asigurări au început să încheie asigurări de locuinţe pe trei ani, prin care încearcă să-şi fidelizeze clienţii şi să-şi diminueze costurile de emitere. Reducerile pe care le primesc clienţii care cumpără aceste poliţe sunt de până la 11%, în funcţie de compania de la care sunt cumpărate.

Primele pentru astfel de asigurări sunt plătite anual sau semestrial. În consecinţă, poliţa emisă pe trei ani rămâne valabilă numai dacă asiguratul plăteşte la timp primele. Deoarece există riscul ca asigurarea să nu fie plătită de client în toţi cei trei ani pentru care este emisă poliţa, unele companii nu acordă reduceri mai mari decât cele de care beneficiază şi clienţii care cumpără asigurări valabile un an şi plătesc integral prima de asigurare.

Cu sau fără reduceri suplimentare

În cazul poliţelor emise pe trei ani de Allianz-Țiriac pentru imobile din Bucureşti cu structură din beton armat şi construite în perioada 1978-1993, reducerile sunt între 4% şi 11%. Discounturile acordate clienţilor sunt exprimate ca sume fixe. „Reducerea e cuprinsă între 60 de lei şi ajunge până la 230 de lei, în funcţie de suma asigurată şi de zona seismică în care se află imobilul“, explică directorul departamentului Bunuri şi Răspunderi al Allianz-Țiriac, Marius Georgescu.

Reducerea maximă, de 230 de lei, se acordă în cazul primelor de asigurare pe trei ani mai mari de 3.360 de lei. O astfel de primă corespunde unui imobil din categoria menţionată, asigurat pentru o sumă de peste 400.000 de lei. Suplimentar, clienţii care au o poliţă RCA emisă de asigurător obţin încă o reducere cuprinsă între 10 lei şi 50 de lei, iar cei care au o asigurare Casco obţin reduceri între 20 de lei şi 80 de lei. Poliţele pe trei ani sunt emise de companie prin vânzarea unui singur  produs – Confort. La vânzarea altor poliţe pentru locuinţe, Allianz oferă reduceri de 5% clienţilor care plătesc integral prima aferentă întregului an de asigurare.

Există şi companii care nu au creat produse speciale cu valabilitate de trei ani şi nici nu acordă reduceri speciale celor care le cumpără. În cazul poliţelor multianuale, Generali acordă o reducere de 5%, la fel ca şi în cazul în care este cumpărată o asigurare valabilă doar un an, dar pentru care prima este achitată integral. „Emiterea contractului pe o perioadă multianuală nu constituie o «garanţie» pentru asigurător privind derularea contractului pe toată durata prevăzută în poliţă, astfel încât să fie luată în mod real în calculul primei“, spune şeful serviciului de asigurări generale la această companie, Răzvan Popescu. În schimb, reprezentanţii Grawe afirmă că asiguraţii care cumpără poliţe pentru locuinţe pe trei ani plătesc o primă  cu 10% mai mică decât în situaţia în care asigurarea ar fi valabilă numai un an.

1,8 milioane de locuinţe erau asigurate la jumătatea acestui an. Majoritatea poliţelor acoperă câteva riscuri în limita a 20.000 de euro