Indonezia, faţă de care ne-am exprimat pozitiv în ultimul timp, nu este singura economie atractivă din regiunea asiatică.

Pentru a completa imaginea Asiei de Sud-Est, vom vorbi pe scurt de Malaezia şi Thailanda, ţări cu perspective faorabile pe termen lung. Ca în toată regiunea, şi în cele două ţări sectorul imobiliar este atractiv. După recesiunea economică din 2008, preţul valorilor imobiliare şi-a revenit semnificativ, şi, graţie veniturilor ridicate, a consolidării activelor, a ratelor ipotecare scăzute şi a recentei ieftiniri a materialelor de construcţie, multe gospodării şi-au putut permite să achiziţioneze proprietăţi. Tendinţa demografică şi abordarea prudentă din cadrul sectorului rezidenţial şi al celui bancar par să susţină soliditatea pieţei pe termen lung. În acest context, trebuie subliniat că ţările din Asia de Sud-Est au învăţat lecţia crizei din 1997, aflându-se în prezent într-o situaţie mult mai bună decât atunci. Fără îndoială, acest fapt a contribuit la creşterea din ultimii ani a preţului materiilor prime, de care vor beneficia ţările exportatoare.

Thailanda şi, mai ales, Malaezia sunt foarte bine poziţionate strategic. Concentrându-se pe produse de bază, ulei de palmier, orez şi zahăr, acestea răspund cererii crescute venite din China, India şi Europa. Sectorul este de asemenea interesant pentru investitorii pe termen lung. Evaluarea atractivă a Thailandei este legată şi de incertitudinea politică din regiune. Totuşi, temerile în acest caz nu trebuie exagerate, fiind important să înţelegem că niciun guvern nu poate trece peste o serie de realităţi fundamentale, cum ar fi investiţiile esenţiale în educaţie şi infrastructură, dereglementarea etc.

Important de menţionat este şi că bursele din Singapore, Malaezia, Indonezia, Thailanda şi Filipine au adoptat de la începutul anului o platformă comună de tranzacţionare, care ar trebui să stimuleze lichiditatea şi creşterea pieţelor de capital. De potenţialul de apreciere economică pot beneficia mai ales investitorii pe termen lung. Iar după aprecierile de curs din ultimele luni, sunt posibile corecţii semnificative în orice moment, ceea ce duce la noi oportunităţi de intrare pe piaţă.

Bursele din Singapore, Malaezia, In­­­­­­do­­­nezia, Thailanda şi Filipine au adoptat o platformă comună de tranzacţionare.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management