FBI susține că un simpatizant al Statului Islamic care locuia în Ohio a complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush, dar informatori i-au ajutat pe agenții federali să zădărnicească planul, potrivit unor documente judiciare.

Detaliile presupusului plan de a-l ucide pe fostul președinte sunt prezentate într-un mandat pe care FBI l-a obținut în martie pentru a percheziționa înregistrările telefonului mobil al agentului acuzat, un document de 43 de pagini care a fost desecretizat în ultimele zile.

Suspectul a fost deja arestat

Bărbatul din mandat – Shihab Ahmed Shihab Shihab, în vârstă de 52 de ani – a fost arestat marți dimineață, au precizat procurorii federali într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al lui Bush a declarat marți că fostul președinte nu este îngrijorat.

„Președintele Bush are toată încrederea din lume în serviciile secrete americane și în comunitățile noastre care aplică legea și cele de informații”, a declarat șeful de cabinet al fostului președinte, Freddy Ford.

Un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să comenteze ancheta, despre care Forbes a relatat prima dată marți. Shihab, descris ca fiind un angajat al restaurantelor și piețelor din Columbus, Ohio, și Indianapolis, nu a putut fi contactat.

Mandatul, depus la tribunalul districtului federal din sudul statului Ohio, se bazează pe presupuse informații furnizate de informatori și pe supravegherea contului de WhatsApp al suspectului.

De ce voia să-l asasineze pe fostul președinte SUA?

Potrivit mandatului, Shihab a dorit să îl ucidă pe George Bush ca răzbunare pentru irakienii uciși în timpul invaziei din 2003, în timpul primului dintre cele două mandate ale lui Bush. Această campanie militară a fost din nou pe prima pagină a ziarelor săptămâna trecută, când Bush a menționat-o din greșeală în timp ce rostea un discurs despre invazia Rusiei în Ucraina.

În orice caz, FBI susține că Shihab – care se află în SUA din 2020 cu o cerere de azil în curs de soluționare – i-a spus unui informator al biroului, specializat în traficul de imigranți, că a făcut parte dintr-un grup numit al-Raed (n.r. tunet în arabă), condus până de curând de un fost pilot al dictatorului irakian executat Saddam Hussein.

Suspectul ar fi întrebat, de asemenea, dacă informatorul ar putea introduce ilegal în SUA aproximativ șapte asasini ai Statului Islamic care să execute lovitura și apoi să-i ducă pe aceeași rută după ce l-ar fi ucis pe Bush, se arată în mandat.

Presupusul plan prevedea ca asasinii – cel puțin unii dintre ei provenind din Irak, Turcia, Egipt și Danemarca – să intre pe la granița de sud cu vize de vizitator din Mexic.