SUA nu s-a mai confruntat niciodată cu un astfel de eveniment după alegerile prezidențiale. Acest lucru este susținut de toți cei implicați în procesul lui Donald Trump.

Mai exact, potrivit AFP, luni, toți congresmenii desemnaţi procurori în noul proces de “impeachment” împotriva lui Donald Trump au susţinut că acesta a procedat la “cea mai gravă violare a Constituţiei comisă vreodată de un preşedinte american” prin “incitarea” partizanilor săi să atace Capitoliul, relatează Agerpres.

De asemenea, managerii procesului au subliniat faptul că toate eforturile făcute de Donald Trump au fost ”zadarnice”.

“Eforturile sale (ale lui Trump) de a scăpa de responsabilitate sunt zadarnice”, au insistat aşa-zişii manageri ai procesului, în referire la solicitarea de a renunţa la procedură anunţată ceva mai devreme de avocaţii magnatului.

Totodată, aceștia au mai precizat că fostul lider al SUA nu are nicio ”scuză” sau ”apărare” pentru tot ce a făcut după ce a pierdut alegerile prezidențiale de anul trecut.

“Dovezile sunt zdrobitoare” şi Trump “nu are nicio scuză şi nicio apărare valabilă pentru acţiunile sale”, au mai scris aceştia în argumentaţia transmisă Senatului, în ajunul deschiderii dezbaterilor.

Ce au decis congresmeni din SUA

De cealaltă parte și avocaţii lui Donald Trump i-au acuzat la rândul lor pe cei nouă congresmeni democraţi, numiţi oficial “manageri ai impeachment-ului”, de “necinste intelectuală şi lipsă de conţinut factual” pentru modul în care au portretizat discursul lui Trump de la 6 ianuarie către susţinătorii săi, înainte ca aceştia să ia cu asalt clădirea Congresului.

În ceea ce privește finalul procesului, cei nouă democraţi care vor juca rolul de procurori speră să-i convingă pe membrii Senatului – împărţiţi egal între democraţi şi republicani – să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Trebuie menționat faptul că Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte pe 20 ianuarie, după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020, în faţa lui Joe Biden.