Lansarea vaccinului, începută în decembrie, încă din timpul administrației Trump, este mai mult decât frustrantă, scrie NationalInterest. Oferta de vaccinuri este mult sub cererea actuală, iar confuzia generală cu privire la modul și momentul în care americanii vor putea fi vaccinați persistă.

Vaccinurile sunt soluția pentru criza COVID-19. Dacă sunt vaccinați suficienți oameni și virusul rămâne oarecum stabil, America poate spera să obțină controlul, iar oamenii ar putea reveni la viața normală. Din păcate, scrie NI, SUA este încă departe de asta. Experții cred că vor trebui vaccinați aproximativ 240 de milioane de oameni, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din populația SUA, pentru a realiza acest tip de control.

O serie de erori în lansarea vaccinurilor

În ultimele săptămâni au existat o serie de erori evidente în lansarea inițială a vaccinului. Printre ele și refuzul de a folosi toată puterea guvernului federal și eșecul de a trage unele învățăminte din planificarea pandemiei. Cele două vaccinuri care au primit autorizații de utilizare de urgență in SUA, unul de la Moderna și celălalt de Pfizer și BioNTech, au rate de eficacitate undeva la 95%. Există și alte vaccinuri care promit, cum ar fi cel dezvoltat de Johnson & Johnson, care va obține o autorizație de urgență la începutul lunii februarie.

În decembrie, Operațiunea Warp Speed, denumirea pe care administrația Trump a acordat-o programului de vaccinare, a proiectat că 20 de milioane de americani vor fi vaccinați înainte de sfârșitul lunii. Ulterior, oficialii administrației au revenit, spunând că proiecția se referă la numărul de doze care pot fi disponibile, nu la numărul de persoane vaccinate.

Ambele vaccinuri autorizate necesită două doze per persoană

Această distincție, dozele disponibile față de persoanele vaccinate, arată cea mai semnificativă slăbiciune în planificare a administrației Trump, care a supra-proiectat și cantitatea de vaccin disponibilă. Warp Speed ​​se angaja să livreze 300 de milioane de doze de vaccin până la 1 ianuarie 2021. Realitatea îi contrazice. CDC a declarat pe 26 ianuarie 2021 că a distribuit 44,4 milioane de doze de vaccinuri. Pfizer-BioNTech și Moderna proiectează acum că vor putea livra fiecare câte 100 de milioane de doze până la sfârșitul lui martie.

Dacă vaccinul Johnson & Johnson primește autorizație în curând, poate livra până la 100 de milioane de doze din aprilie. Vaccinul necesită o singură doză, dar, deocamdată totul e la nivel de „dacă”.

Planul lui Joe Biden, privit cu scepticism

Administrația Biden a promis să livreze 100 de milioane de vaccinuri în primele sale 100 de zile. Un plan privit cu scepticism de mulți. Aflat sub presiune, Joe Biden a promis pe 25 ianuarie că va încerca să vaccineze 1,5 milioane de oameni pe zi. Chiar dacă acest lucru se realizează până la finele lunii martie, tot nu se va obține imunitatea de turmă.

Pentru a atinge obiectivul de 100 de milioane de vaccinați, înseamnă că un milion de oameni ar trebui vaccinați zilnic.

Pentru a face față aprovizionării cu vaccinuri, administrația Biden intenționează să invoce Legea privind producția de apărare (Defence Production Act) pentru a elimina blocajele. Aceasta include flacoanele, seringile, instalațiile de depozitare și produsele și materialele aferente necesare livrării. Planul lui Joe Biden include și un pachet de 20 de miliarde de dolari, pentru a oferi asistență majoră statelor în administrarea vaccinurilor.

Dar, susține NI, pentru a învinge COVID-19, va trebui în primul rând, să se facă investiții în infrastructura de sănătate publică, ani la rând neglijată.