Donald Trump nu va depune mărturie în procesul de punere sub acuzare. Democraţii din Camera Reprezentanţilor îl acuză pe fostul președinte al SUA că a incitat la insurecţie, când susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie, conform reuters.com

„Preşedintele nu va depune mărturie într-o procedură neconstituţională”, a declarat consilierului lui Trump, Jason Miller.

Donald Trump nu va depune mărturie în procesul de punere sub acuzare

Într-o scrisoare deschisă, avocaţii fostului preşedinte republican, Bruce Castor şi David Schoen, au calificat cererea drept o „manevră publicitară”.

În această săptămână, echipa de avocaţi a fostului preşedinte a respins acuzaţia de punere sub acuzare şi a susţinut că declaraţiile lui Trump, conform cărora înfrângerea sa la alegerile din 3 noiembrie a fost rezultatul unei fraude pe scară largă, sunt protejate de primul amendament al Constituţiei americane.

Congresmanul democrat Jamie Raskin, care coordonează acţiunea de impeachment din Camera Reprezentanţilor, i-a cerut joi fostului preşedinte american Donald Trump „să depună mărturie sub jurământ” cu privire la „atitudinea sa din ziua de 6 ianuarie”, când susţinători ai săi au atacat Capitoliul.

„Dacă refuzaţi această invitaţie, ne rezervăm absolut toate drepturile, inclusiv dreptul de a stabili la proces că refuzul de a depune mărturie susţine o concluzie defavorabilă puternică privind acţiunile (şi inacţiunea) dvs. de pe 6 ianuarie 2021”, a scris Raskin.

Pentru a susţine acuzaţia de condamnare a fostului preşedinte Trump este nevoie de votul unei majorităţi de două treimi în Senatul american, care are 100 de membri. Aceasta înseamnă că este nevoie ca 17 republicani să se alăture taberei celor 50 de senatori democraţi.

Trebuie menționat că procesul de destituire a lui Donald Trump din Senat este programat să înceapă marţi.

Fostul președinte al SUA e înmărmurit

Fostul preşedinte american nu şi-a recunoscut niciodată explicit înfrângerea în faţa democratului Joe Biden la alegerile de la 6 noiembrie, denunţând fără probe fraude masive în timpul scrutinului.

La 6 ianuarie, Trump a făcut apel la susţinătorii săi să mărşăluiască spre Capitoliu în momentul în care membrii Congresului certificau victoria rivalului său. În ceea ce îi priveşte, republicanii contestă legalitatea procedurilor judiciare împotriva unui preşedinte care nu mai este în funcţie.

Însă „Constituţia se aplică în prima zi a mandatului unui preşedinte, în ultima sa zi şi în toate zilele dintre cele două”, afirmă procurorii, care vor să facă din acest proces un exemplu pentru istorie. “Un eşec al condamnării i-ar încuraja pe viitorii lideri să încerce să îşi păstreze puterea prin toate mijloacele şi ar sugera că nu există nicio limită pe care un preşedinte să nu o poată depăşi”, explică ei.