Pakistanul importă 83% din consumul de benzină iar fără rezerve considerabile, economia țării ar resimți rapid și dureros efectele războiului. O victorie economică, nu pur militară, ar putea fi cea mai bună modalitate de a pune capăt unui război fără a se ajunge la utilizarea armelor nucleare.
Având în vedere acest scenariu, NationalInterest aruncă o privire asupra armelor indiene de care Pakistanul ar trebui să se teamă cel mai mult în cazul unui război.

Portavionul INS Vikramaditya

Comandaat în noiembrie 2013, INS Vikramaditya este cel mai nou și mai modern dintre cele două portavioane indiene. În caz de război, Vikramaditya va putea să conducă o ofensivă pe mare menită să spulbere de pe teren marina pakistaneză. Un scenariu de coșmar pentru Pakistan ar fi ca portavionul Vikramaditya să acosteze în largul coastei Karachi, cel mai mare port din Pakistan, impunând o blocadă navală. Vikramaditya are o lungime de 282 de metri şi poate transporta 44.000 de tone de încărcătură, mai puţin de jumătate faţă de portavioanele americane.

Submarinul de atac nuclear INS Chakra

Dacă INS Vikramaditya ar fi simbolul vizibil al unei blocade navale, adevărații agenți de forță ai Indiei ar fi cele 14 submarine de atac. Cel mai puternic dintre ele este INS Chakra, un submarin de atac nuclear Akula-II. Ar fi o amenințare reală pentru Marina pakistaneză, în special pentru cele 11 fregate și opt submarine, dintre care doar trei sunt moderne în adevăratul sens al cuvântului. Chakra e la fel de mare ca submarinele americane din clasa Virginia și are o viteză maximă de 30 de noduri, adîncimea maximă la care poate opera fiind de de 520 de metri.

Elicopterul de atac Apache Longbow Block III AH-64D

Decizia recentă a Indiei de a cumpăra elicopterul AH-64D Apache reprezintă un salt major în puterea de foc terestră. Apache va fi capabil să facă orice, de la atacarea formațiunilor blindate într-un scenariu de război convențional, până la vânarea luptătorilor de gherilă. Apache este capabil să atingă viteze de până la 270 km pe oră în medii de mare altitudine, un aspect important în terenul montan al Indiei.

Avionul de luptă Su-30MKI

Acest avion al Forțelor Aeriene Indiene este menit să asigure superioritatea aeriană asupra Pakistanului. Iar forțele aeriene indiene dețin 200 de aparate Su-30MKI, cu alte 72 la comandă.

Arme nucleare indiene

Guvernul indian a fost în mod constant legat de statutul arsenalului său nuclear, dar misterul a planat mereu asupra armelor sale nucleare.

Se estimează că ar exista între 90 și 110 dispozitive nucleare. Declarațiile oficialilor i-au determinat pe unii să creadă că randamentul maxim al armelor indiene este de aproximativ 200 de kilotone, sau de aproximativ zece ori puterea distructivă a bombei de la Hiroshima.

India are însă o politică specială în ceea ce privește armele sale nucleare, rezervându-le doar pentru represalii în caz de atac nuclear.