În ultimii ani, armele chimice ale Coreei de Nord au rămas în urma armelor nucleare. Asta nu înseamnă că nu sunt mai puțin periculoase, potrivit unei analize a publicației NationalInterest.

Faptul că Armata Populară Coreenă (KPA) are unele probleme, le face mai esențiale dcât oricînd pentru o victorie. Din motive practice și doctrinare, Coreea de Nord va folosi cu siguranță arme chimice în timp de război.

Armele chimice vor fi folosite pentru a crea un avantaj tactic local și a neutraliza unele avantaje inamice, cum ar fi puterea aeriană. Datorită rachetelor și artileriei pe care Phenianul le-a dezvoltat în ultimii ani, acestea pot fi folosite și dincolo de câmpul de luptă.

Coreea de Nord va ataca probabil Coreea de Sud cu arme chimice, pornind din Zona Demilitarizată și pînă la Busan.
Dacă armele nucleare sunt un factor de descurajare strategic menit să garanteze securitatea dinastiei Kim, armele chimice au un rol operațional. Forțele militare nord-coreene se antrenează pentru a opera într-un mediu chimic în mod constant.

Iar Coreea de Nord își fabrică propriile echipamente de protecție chimică și sisteme de detectare, dintre care unele au fost găsite în Siria.

Tipuri de agenți chimici

Coreea de Nord are o gamă largă de agenți din care să aleagă și este de așteptat să își adapteze utilizarea agenților chimici la sarcina specifică.

Efectele acestor arme variază de la incapacitate temporară, la moarte. Se crede că Coreea de Nord are arme chimice din cele patr categorii principale: sufocanți, sangvini, vezicanți (iperita) și neurotoxici (gazul sarin). La care se adaugă și diverși agenți paralizanți.

Agenții antidisturbanți și așa-numitele gaze „lacrimogene”, menite să disperseze mulțimile sunt, în general, neletale. Potrivit analistului Joseph Bermudez, Coreea de Nord s-ar fi specializat în „gazul muștar, clor, fosgen, sarin și agenții din seria V”.

Rachetele sunt cea mai bună modalitate prin care Coreea de Nord ar putea livra arme chimice și ar avea cea mai lungă acoperire.

Departamentul Apărării estimează că Coreea de Nord are mai puțin de o sută de lansatoare de rachete cu rază scurtă de acțiune de toate tipurile, inclusiv Toksa / KN-02 Viper. De asemenea, are mai puțin de cincizeci de lansatoare pentru rachetele No Dong.

Artileria este de departe cel mai bun sistem de livrare a armelor chimice. Se crede că Phenianul are 5.100 de lansatoare de rachete multiple și 4.400 de piese de artilerie autopropulsate.

Forțele speciale nord-coreene ar putea folosi arme chimice și împotriva țintelor civile. Atacurile asupra infrastructurii și altor ținte civile ar putea provoca panică și pierderea încrederii în guvern. Atacuri similare atacului cu gaze sarin din 1995 din Tokyo, Japonia, ar putea reduce moralul oamenilor și poate provoca panică.