Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a afirmat luni că țara sa este pregătită să primească arme nucleare pe teritoriul său. El a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care NATO, al cărui membru este Polonia, decide să-și întărească flancul estic.

Această decizie vine în contextul desfășurării de noi arme de către Rusia în exclava sa Kaliningrad și în vecina Republica Belarus.

Polonia, dispusă să întărească securitatea flancului estic al NATO

„Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

Președintele polonez se află în prezent în Canada după o vizită în SUA. El a avut întrevederi inclusiv cu fostul președinte polonez Donald Trump. Acesta  s-a deplasat și la sediul ONU.

arme nucleare, rachete nucleare
SURSA FOTO: Dreamstime

Andrzej Duda susține că subiectul privind desfășurarea de arme nucleare a mai fost discutat

Oficialul a menționat că problema potențialei desfășurări a armelor nucleare în Polonia este subiectul unor discuții de ceva vreme între Polonia și SUA.

„Am abordat deja acest subiect de mai multe ori”, a declarat Andrzej Duda.

În martie, el s-a întâlnit cu omologul său american Joe Biden.

Polonezii se tem că Rusia militarizează Kaliningrad

Potrivit lui Duda, „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad”. În opinia sa, „se pregătește să transfere arme nucleare în Belarus”, două teritorii care se învecinează cu Polonia.

În iunie 2023, președintele rus Vladimir Putin a declarat că a transferat primele arme nucleare în Belarus.

În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliații au reafirmat că NATO va face „tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranța și securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacitățile sale nucleare și să actualizeze procesul său de planificare”.

Pe de altă parte, văduva lui Aleksei Navalnîi a avertizat că există șanse ca Vladimir Putin să folosească armele nucleare. Iulia Navalnaia a susținut că președintele rus este imprevizibil. Ea nu exclude eventualitatea ca liderul de la Kremlin să recurgă la utilizarea armelor nucleare în viitor.

Văduva opozantului spune că nimeni nu știe la ce să se aștepte din partea lui Putin. Ea a precizat că nimeni nu se aștepta la un război între Ucraina și Rusia, având în vedere legăturile puternice dintre cele două țări, însă tot s-a întâmplat. Mai multe detalii pe acest subiect vezi aici.