Rachetele lui Putin ar putea ajunge în Polonia sau România

Generalul polonez Waldemar Skrzypczak susține că NATO ar trebui să decidă să intercepteze rachetele care traversează spațiul aerian ucrainean și se îndreaptă către Polonia sau România.

Expertul polonez Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre și fost ministru adjunct al Apărării Naționale al Poloniei, a sugerat că NATO ar trebui să transmită un mesaj clar către Putin, avertizând că vor doborî orice rachetă care se îndreaptă către ei.

„NATO ar trebui să spună astfel: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcţia noastră va fi doborâtă.

Spunem că ne apărăm şi, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcţia, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat pentru Ukinform Skrzypczak, expert polonez, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei.

NATO
Steagul NATO / SURSĂ FOTO: Dreamstime

NATO nu trebuie să intre în dezbateri cu Rusia

El a argumentat că NATO ar trebui să evite să afirme că asistă Ucraina în interceptarea rachetelor, pentru a preveni declanșarea unei dezbateri cu Rusia.

În schimb, ei pot spune că se concentreze pe sublinierea apărării teritoriului Alianței.

Conform generalului polonez, o hotărâre politică în acest sens ar trebui să fie adoptată prompt de către NATO, având în vedere că vizează securitatea colectivă a Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, subliniază că această decizie ar fi în beneficiul Ucrainei.

Zelenski critică dublul standard de care dau dovadă aliații

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat ipocrizia în abordarea internațională. El a evidențiat că aliații au intervenit pentru a ajuta Israelul să intercepteze rachete și drone lansate de Iran. Totuși, refuză să acorde asistență similară Ucrainei.

Statele partenere au ilustrat că există suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a intercepta un număr semnificativ de rachete și drone iraniene. Totuși, acest demers trebuia să reprezinte și o demonstrație pentru Rusia.

În paralel, șeful statului ucrainean a adus în discuție faptul că avioanele rusești și rachetele inamice au încălcat în mod repetat spațiul aerian al Poloniei și României. Potrivit lui, acest lucru denotă existența unui dublu standard.

Zelenski a menționat că, în acele circumstanțe, avioanele aliate ar fi trebuit să intercepteze acele rachete.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski

Rachetele care au trecut prin spațiul aerian al Poloniei

Pe data de 29 decembrie 2023, una dintre rachetele rusești a pătruns în spațiul aerian al Poloniei. Acesta a rămas în spațiul aerian timp de aproximativ trei minute și parcurgând aproape 40 de kilometri.

În acea situație, Polonia a dispus mobilizarea avioanelor de luptă F-16 pentru a-și apăra spațiul aerian.

Mai târziu, pe 24 martie, o altă rachetă rusă a pătruns în spațiul aerian polonez în apropierea satului Ocerdów.