Polonia a ridicat la 12 mii numărul militarilor desfăşuraţi la graniţa cu Belarus

Polonia a ridicat la 12 mii numărul militarilor aflaţi în misiune la frontieră pentru a împiedica grupul de migranţi care încearcă să intre în ţară, scrie turkiyegazetasi.com.

Purtătorul de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile speciale, Stanislaw Zaryn, a precizat că în ultimile zile numărul migranţilor de la graniţa cu Belarus a înregistrat o creştere semnificativă şi că Belarusul contribuie la escaladarea tensiunii de la frontieră. Zaryn a subliniat că după decizia Uniunii Europene de a impune sancţiuni Belarusului, preşedintele acestei ţări, Aleksandr Lukaşenko, încearcă să destabilizeze situaţia din Polonia, Lituania şi Letonia şi l-a acuzat pe Lukaşenko că a creat un traseu artificial pentru migraţie, umilindu-i astfel pe migranţi.  La rândul său, ministrul apărării naţionale din Polonia, Mariusz Blaszczak, a declarat că la graniţă situaţia este destul de încordată. Blaszczak a arătat că un mare grup de migranţi, aflaţi sub controlul armatei belaruse şi a forţelor de securitate, au ajuns la Kuznica, situată în estul Poloniei, şi a anunţat că numărul soldaţilor desfăşuraţi în regiune a ajuns la 12 mii. De asemenea, Blaszczak a adăugat că numărul migranţilor care aşteaptă la frontieră belarusă creşte pe zi ce trece şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de militarii, poliţiştii şi grănicerii care se află aici.

Pe contul Ministerului Apărării Naţionale de pe reţelele de socializare au fost postate imagini care reflectă ultima situaţie privind tensiunile generate de migranţii de la frontieră. În imagini se poate vedea că numeroşi migranţi se îndreaptă către graniţa poloneză şi atrage atenţia faptul că mulţi dintre ei au în mâini lopeţi şi ramuri de copaci cu care încearcă să dărăme gardul de sârma ghimpată ridicat de militarii polonezi. Mai sunt imagini şi cu migranţii care aprind focuri de-a lungul frontierei pentru a se încălzi pentru că vremea este rece.

A fost declarată starea de urgenţă

La 3 septembrie, Polonia declarase stare de urgenţă la graniţa cu Belarus pentru 30 de zile, în 183 de localităţi din estul ţării din cauza creşterii afluxului de migranţi ilegali în lunile de vară. În timpul stării de urgenţă au fost interzise în 183 de localităţi din regiunile Lubusz şi Podlaski organizarea de reuniuni, manifestaţii şi evenimente private, în aceste regiuni nefiind permisă decât intrarea cetăţenilor care locuiau sau munceau aici. Starea de urgenţă a fost prelungită la începutul lunii octimbrie cu 60 de zile.