Autoritățile din Letonia extind starea de urgență la frontiera cu Belarus din cauza migranților

Astfel, poliţiştii de frontieră letoni staţionaţi în locația respectivă vor fi autorizaţi să retrimită migranţii care intră ilegal dinspre Belarus, conform informațiilor transmise de dpa-international.com

Starea de urgenţă ar urma să expire la 10 februarie 2022 în patru regiuni din sudul şi sud-estul Letoniei. Măsura a intrat în vigoare iniţial pe 11 august, pentru o perioadă de trei luni. Din acel moment, aproape 1.800 de oameni au fost opriţi în timp ce încercau să traverseze ilegal graniţa.

Polonia, Lituania şi Letonia au raportat creşteri masive ale numărului de migranţi

Polonia, Lituania şi Letonia au raportat creşteri masive ale numărului de migranţi din Africa şi Orientul Mijlociu care au intrat recent dinspre Belarus în ultimele luni.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Lituania, Polonia şi Letonia (state membre ale UE), pe de altă parte.

Ca răspuns la sancţiunile impuse de UE la adresa ţării sale pentru abuzuri contra drepturilor omului, Lukaşenko a anunţat în luna mai că autorităţile belaruse nu vor mai împiedica migranţii ilegali să utilizeze Belarusul ca rută de tranzit către Occident.

Mai apoi, au fost raportate creşteri masive ale trecerilor ilegale la frontiera externă a UE dinspre Belarus. Ţara baltică a răspuns prin începerea construirii unui gard la frontiera cu Belarus, lucrările urmând să se încheie la jumătatea lunii noiembrie, potrivit Ministerului de Interne.

În ce situație se află Letonia?

Amintim că biroul de presă al președintelui din Letonia a informat joi, 14 octombrie, că acesta a fost testat pozitiv la coronavirus.

Rezultatul a venit la o zi după un test rapid la care a fost supus Egils Levits, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Suedia. În acest context, purtătorul de cuvânt a spus că președintele leton va face și un test PCR.

Totodată, Egils Levits a amânat o întrevedere pe care o avea programată cu noul preşedinte al Estoniei, Alar Karis, care se află la Riga în cadrul vizitei sale inaugurale în statele baltice vecine. Totuși, Karis se va întâlni cu preşedinta Parlamentului Letoniei, Inara Murniece.