Armata din Belarus a tras joi focuri de armă asupra trupelor poloneze de la frontiera de est, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliției poloneze de Frontieră. Prim-ministrul Poloniei și-a exprimat suportul pentru trupele poloneze după acest incident, relatează Euronews.

Purtătoarea de cuvânt Anna Michalska a mai precizat că nimeni nu a fost rănit și că cel mai probabil s-a tras cu gloanțe oarbe. Ministerul polonez de Externe l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că „toate forțele statului” sunt alături de trupele de frontieră și că militarii apără granițele.

„Sunt și voi fi mereu cu fermitate alături de soldați și de trupele noastre de frontieră. Vreau să le mulțumesc militarilor noștri pentru atitudinea profesionistă și responsabilă”, a declarat Morawiecki.

Anna Michalska a mai declarat că trupele de frontieră se află sub o presiune crescută din cauza numărului tot mai mare de incidente cu obiecte aruncate dinspre partea bielorusă.

Polonia, Lituania și Letonia, state membre UE, își apără frontierele împotriva presiunii crescânde a migranților din Orientul Mijlociu și Africa.

Bruxelles-ul a afirmat că migrația ilegală este organizată și încurajată de guvernul președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

UE îl acuză pe Lukașenko că poartă un „război hibrid” ca răspuns la sanțiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk.

Purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră bieloruse, Anton Bychkovsky, a negat că s-au tras focuri de armă.

Amenințare fără precedent

Republica Belarus se bucură în continuare de prietenia cu Rusia, iar dictatorul Aleksandr Lukașenko nu se sfieşte să-i ameninţe pe occidentalii care vor îndrăzni să ia vreo decizie agresivă la adresa ţării sale, chiar într-un interviu acordat pentru CNN, în urmă cu o săptămână.

Preşedintele Aleksandr Lukașenko spune că toată Republica Belarus se va transforma, la nevoie, într-o bază unică militară cu Rusia. Motivul unei astfel de decizii va fi contracararea agresiunii Occidentului.

“Trebuie să înțelegeți foarte clar acest lucru”, a punctat Lukaşenko într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, transmite agenţia TASS.

“Dacă va fi nevoie, Republica Belarus se va transforma într-o bază unică a Belarusului și Rusiei. Pentru a rezista agresiunii voastre, dacă voi sau alte state vecine luați brusc o astfel de decizie. Trebuie să înțelegeți foarte clar acest lucru”, a declarat Aleksandr Lukașenko.