Potrivit AFP, liderul partidului populist de dreapta aflat la putere susține că Polonia își dorește să fie suverană şi totodată, vrea  să se pună capăt „ingerinţei” Uniunii Europene (UE) în problemele sale interne. Cu toate acestea, Polonia nu ia în calcul să iasă din UE, a mai adăguat oficialul.

„Nu va exista Polexit (…). Vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru agenţia de presă poloneză PAP.

De menționat este faptul că afirmațiile oficialului polonez vin în contextul în care mai mulți înalţi responsabili ai PiS au dat de înţeles că este posibil ca Polonia să iasă din Uniunea Europeană, având în vedere tensiunile tot mai mari cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare poloneze.

În acest context, oficialul polonez este de părere că toate problemele din justiție rămân în competanța statelor membre.

„Problemele de justiţie rămân competenţa exclusivă a statelor membre şi nu pot face obiectul acestui gen de ingerinţă care are loc în acest moment”, a declarat Kaczynski, care este şi vicepremier. Acesta a mai adăugat că Polonia își dorește să facă parte din UE, însă cu toate acestea vrea să rămână și un stat suveran în același timp.

Polonia nu vrea să iasă din Uniunea Europeană 

„Vrem să fim în UE, însă în acelaşi timp dorim să rămânem un stat suveran”, a subliniat el.

„Principiul egalităţii între state este de asemenea încălcat în mod radical”, a continuat liderul PiS, acuzând statele membre mai puternice, cum ar fi Germania, că „instrumentalizează” UE.

Amintim faptul că polonezii sunt majoritatea favorabili UE. Mai exact, peste 80% dintre ei susţin în continuare aderarea la Uniunea Europeană, însă relaţiile dintre Varşovia şi Bruxelles au devenit foarte tensionate în ultimele zile.

La începutul lunii, guvernul polonez a acuzat executivul european de „şantaj”, după sugestia că UE ar putea reţine fondurile de relansare post-pandemie dacă Varşovia nu acceptă primatul legislaţiei comunitare.

În acest context, în cursul săptămânii trecute, Ryszard Terlecki (PiS), vicepreşedintele Parlamentului polonez, a îndemnat la „soluţii radicale”. „Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei bruxelleze nu le convine. Ei au întors spatele şi au plecat”, a subliniat el.

Totodată, un alt înalt responsabil al PiS, Marek Suski, a declarat în timpul unei ceremonii în onoarea celor care au participat la mişcarea de rezistenţă poloneză că Polonia „va combate ocupantul de la Bruxelles” cum a făcut-o cu fasciştii şi sovieticii.