Armata americană monitorizează un balon de dimensiuni considerabile ce survolează regiunea vestică a Statelor Unite.

Avioanele militare l-au identificat. Armata americană a confirmat că acesta nu prezintă o amenințare. Cu toate acestea, proveniența și scopul său rămân încă necunoscute.

Prezența acestui balon a generat preocupări, mai ales în contextul creșterii tensiunilor dintre SUA și China în ultima perioadă.

Un balon de origine chineză a survolat anul trecut SUA

În anul precedent, un balon de origine chineză, echipat cu dispozitive de spionaj, a survolat timp îndelungat teritoriul continental al Statelor Unite.

Pentagonul a confirmat detectarea unui balon în timpul zborului său deasupra unor baze militare strategice din Montana. Acolo, Statele Unite își găzduiesc rachetele balistice nucleare intercontinentale. Conform unui oficial de rang înalt din domeniul apărării, aparatul a intrat în spațiul aerian al SUA pe 28 ianuarie 2023, în proximitatea Insulelor Aleutine din Alaska. După două zile, balonul a pătruns în spațiul aerian canadian, revenind în spațiul american deasupra statului Idaho pe 31 ianuarie.

Obiectul zburător fost distrus imediat

Fragmentele balonului distrus au căzut într-o zonă maritimă cu adâncime redusă, aproximativ 15 metri, ceea ce, conform unui oficial, a facilitat recuperarea acestora.

La acel moment, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a afirmat că președintele Biden a dat aprobarea pentru doborârea balonului . Acest lucru s-a decis „atât timp cât operațiunea putea fi efectuată fără a pune în pericol viața americanilor”.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că Statele Unite au constatat că balonul era dotat cu o varietate largă de dispozitive. Ele erau capabile să colecteze informații, dar mai multe detalii vor fi cunoscute după analizarea resturilor.

Tensiuni puternice SUA-America

Beijingul a reacționat vehement după ce SUA au doborât balonul chinez care a survolat America de Nord. Chinezii au acuzat Administrația Biden de „grave încălcări ale convențiilor internaționale”. Ministerul chinez al Afacerilor Externe a afirmat că Statele Unite au fost informate repetat că balonul avea scopuri civile. Acesta ar fi intrat accidental în spațiul aerian american din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile – o declarație respinsă de SUA.

Răspunsul indignat a survenit la doar câteva ore după ce un avion american de tip F-22 a doborât un obiect pe care SUA a susținut că ar fi fost un balon de spionaj.