Apple trece la USB-C

Cel mai recent iPhone de la Apple va fi aproape sigur prevăzut cu un încărcător de tip USB-C atunci când va fi prezentat pe 12 septembrie.

În prezent, telefoanele de la Apple folosesc tipul de încărcător Lightning, spre deosebire de rivalii săi, inclusiv Samsung.

O lege a Uniunii Europene obligă producătorii de telefoane să adopte încărcător comun până în decembrie 2024 pentru a economisi bani pentru consumatori și a reduce risipa.

Majoritatea noilor produse Apple, cum ar fi cele mai recente iPad-uri, utilizează deja USB-C, dar firma a contestat regula UE.

Când a fost introdus în septembrie 2021, un reprezentant Apple a declarat pentru BBC News:

„O reglementare strictă care impune un singur tip de conector înăbușă inovația în loc să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume”.

Adaptoarele Lightning la USB-C sunt deja disponibile la alte mărci de electronice, inclusiv la Amazon, iar toate iPhone-urile, începând cu iPhone 8, lansat în 2017, acceptă încărcarea wireless.

Sfârșitul cablului Lightning

Având în vedere că actualul iPhone 14 pare să fie ultimul dispozitiv Apple care îl va folosi exclusiv, acest lucru ar putea marca începutul sfârșitului cablului Lightning – care se vinde în magazinul Apple la prețul de 19 lire sterline.

Nu este clar dacă aceasta va fi o schimbare globală a produsului. Totuși, este mai puțin probabil ca gigantul tehnologic să facă o versiune diferită a telefonului doar pentru piața europeană.

Modificările sunt anticipate în noile dispozitive iPhone 15 și iPhone 15 Pro, care urmează să fie prezentate săptămâna viitoare, în cadrul evenimentului anual de toamnă al Apple.

cablu, incarcator
SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile unui singur tip încărcător

Potrivit unui raport realizat de Bloomberg News, printre beneficiile unui astfel de cablu se numără posibilitatea de a folosi un singur tip de încărcător pentru iPad, Mac și iPhone.

Regula UE privind încărcătorul comun acoperă o serie de „electronice portabile de dimensiuni mici și mijlocii”, inclusiv:

  • telefoane mobile
  • tablete
  • e-readere
  • mouse și tastaturi
  • dispozitive GPS
  • căști
  • aparate foto digitale
  • console portabile de jocuri video
  • difuzoare portabile.

Oricare dintre acestea va trebui să aibă un port USB Tip-C. Nu se ține cont de producătorul dispozitivelor.

Laptopurile vor trebui, de asemenea, să respecte aceste reguli. Producătorii au la dispoziție mai mult timp pentru a face modificările.

Potrivit UE, aceasta va permite consumatorilor să economisească „până la 250 de milioane de euro/an din achizițiile inutile de încărcătoare” și va reduce 11.000 de tone de deșeuri pe an.