Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inceput, miercuri, platile pe suprafata aferente campaniei 2008. Pentru fermierii care vor beneficia de sprijin pe suprafata in aceasta prima etapa, nu au fost identificate erori in sistem, cererile fiind completate corect.

Masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pentru campania 2008, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 826,1 milioane de euro, fonduri europene si de la bugetul de stat.

In cadrul campaniei 2008 au depus cereri 1.130.150 de fermieri, pentru plata pentru  sprijinul pe suprafata.

Un numar de 60 de directori din conducerea centrala si locala a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura a fost demisa, joi, 19 martoe, de catre ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. Principalul motiv pentru care a fost luata aceasta decizie in reprezinta nerespectarea termenului de incepere a platilor pe suprafata din fondurile europene aferente anului 2008.

Potrivit unor surse din cadrul Agentiei, au fost demisi 42 de directori faceau parte din conducerea locala si 18 din cea centrala a APIA.