Banca Națională a României (BNR) va lansa anul acesta o monedă de aur. Instituția vrea, astfel, să marcheze împlinirea a 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. Atunci, aurul României a fost transportat în siguranță la Tismana.

Acest moment istoric a implicat colaborarea între BNR, Guvernul României, Marelui Stat Major, Biserica Ortodoxă și alte autorități. Totul s-a petrecut într-un context în care se punea în pericol securitatea aurului depozitat la București.

Monedă aniversară la 80 de ani de la operațiunea Neptun

„Se împlinesc anul acesta 80 de ani de când Banca Națională, cu sprijinul Guvernului României, Marelui Stat Major, Bisericii Ortodoxe și altor autorități, a transportat de aici, de la București la Tismana o mare cantitate de aur, într-un moment în care existența aurului aici, la Banca Națională, era pusă în pericol.

Operațiunea ”Neptun” și locul secret în care a fost ascuns aurul României. Peste 192 de tone, păzite de sute de soldați înarmați”, a spus la Antena 3 CNN, Adrian Vasilescu, consilier onorific la Banca Națională a României.

Banca Națională a decis să fie bătute monede din aur

Pentru a comemora această aniversare, guvernatorul BNR a decis să fie emise monede. Ele vor reflecta importanța și istoria acestei operațiuni remarcabile. Aceasta a fost declarația lui Adrian Vasilescu, consilier onorific la BNR, într-un interviu la Antena 3 CNN.

 „Au fost fel de fel de decizii, de acțiuni, de operațiuni care au asigurat transportarea Tismana a unei cantități importante de aur.

Și pentru că se împlinesc 80 de ani, guvernatorul Băncii Naționale a decis să fie bătute monede care să fie reprezentative pentru istoria acestui moment”, a spus la Antena 3 CNN, Adrian Vasilescu, consilier onorific la Banca Națională a României.

Cine va fi reprezentat pe moneda de aur

În prezent, nu este clar cine va fi reprezentat pe moneda de aur. Decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului de Administrație al BNR. Adrian Vasilescu a spus că, presupune că ar putea fi considerați guvernatorii Constantin Angelescu și Ion Lepădatu. Primul a inițiat operațiunile legate de aur. Al doilea s-a ocupat de organizarea și securitatea procesului la Tismana. Aceasta, a spus reprezentantul BNR este însă o speculație din partea sa în acest moment.

Anterior, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va introduce în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

Începând cu data de 12 iunie 2023, în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, Banca Națională a României a introdus în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.