Când va apărea prima adeverință electronică verde? Acesta a fost adoptată în procedură de urgență

Eurodeputații au decis, joi, inițierea procedurii de urgență a adeverinței electronice de vaccinare. La vot, inițierea procedurii de urgență a primit 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri. Așadar, adeverinţa electronică de vaccinare ar urma să fie adoptată până la vară.

Amintim că votul de joi, din Parlamentul European, vine după ce Comisia Europeană a prezentat o propunere privind o adeverință electronică verde, cu rolul de a facilita libera circulație în UE, în urmă cu o săptămână. Comisia Europeană este de părere că documentul electronic trebuie să includă informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, cu privire la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu COVID-19.

Documentul va fi negociat de Parlamentul European și Consiliul European

Președintele Comisiei pentru libertățile civile, Juan Fernando Lopez Aguilar, este de părere că este nevoie de adeverința electronică verde pentru restabilirea încrederii în spațiul Schengen și că aceasta nu poate fi considerată o condiție prealabilă pentru libera circulație.

”Avem nevoie de adeverința electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Adeverința nu poate fi o condiție prealabilă pentru libera circulație, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare.

Datele cetățenilor trebuie să fie în siguranță și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverință”, a spus Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile.

Amintim că plenul Parlamentului European va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Mai mult decât atât, Comisia pentru libertăți civile este responsabilă de dosar din partea Parlamentului și va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor va trebui aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu.