Premierul Florin Cîţu a vorbit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă despre propunerea Comisiei Europene privind adeverința electronică verde. Aceasta ar urma să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în perioada pandemiei. Premierul a explicat că astfel de forme existau şi anul trecut, iar unele ţări acceptau accesul pe teritoriul lor în baza unui test negativ la COVID-19. Şeful Executivului a adăugat că nu este vorba de un paşaport de vaccinare în acest caz, transmite news.ro.

„Aici dumneavoastră spuneţi că nu este vorba despre un vaccin, este vorba de mai multe forme care au existat şi anul trecut. Au existat mai multe ţări care acceptau şi teste, şi noi acceptăm de exemplu persoane care vin din afara UE şi sunt testate pot să vină în România. Deci nu e o problemă aici. Noi vorbeam acolo de un paşaport. Încă nu există şi nu a fost aprobat nicăieri”, a declarat Florin Cîţu, întrebat miercuri despre decizia de a exista un certificat verde care să permită accesul liber în interiorul UE, atât cu vaccinul împotriva COVID sau a unui test negativ la COVID ori dacă o persoană a avut infecţia cu virusul.

Comisia Europeană a adoptat această propunere legislativă

Amintim că, Comisia Europeană a adoptat miercuri propunerea legislativă pentru crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Acest document va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere şi standardele tehnice, convenite în cadrul reţelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverinţelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice şi propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, care va fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19.

Prim-ministrul Florin Cîţu spunea marţi că nu vede sensul paşaportului de vaccinare până când nu vor avea toţi românii şansa să se vaccineze împotriva COVID-19. „Ar însemna o discriminare pentru cei care vor să se vaccineze şi nu pot”, a adăugat şeful Guvernului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea