Directorul general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel, vine cu noi vești în plină pandemie. Potrivit CNCB, acesta a anunțat că Moderna speră ca o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva Covid-19 să fie disponibilă în toamnă.

”Doresc să mă asigur că vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, în toamnă, pentru a proteja oamenii în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA”, a afirmat Bancel într-un interviu acordat emisiunii ”Squawk Box”.

De menționat este faptul că, anunțul făcut de Bancel vine după ce luna trecută, Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA a început să testeze o varietate de oferte din partea Moderna, penru utilizarea unei a treia doze de vaccin, menită să crească protecţia imunitară.

Testările au început în contextul în care, îngrijorările s-au amplificat după apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud, cunoscută şi sub numele de varianta B.1.351.

În ceea ce privește abordarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente de a autoriza vaccinuri modificate pentru Covid-19, potrivit sursei citatea, aceasta este similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aprobate pentru utilizarea de urgenţă, fără studii clinice îndelungate.

Moderna pregătește cea de a treia doză de vaccin anti-Covid

În acest context, Bencel susține că se fac eforturi mari pentru ca datele să fie deja prezentate autorităților în următoarele luni.

”Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă”, a adăugat acesta.

Declarația sa vine după ce în urmă cu o zi Moderna a anunţat că vaccinul său actual pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 90%, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze.

Totodată, se pare că eficacitatea a fost de peste 95% în cazul formelor grave de boală, în acelaşi interval de timp, cea ce aduce compania mai aproape de obţinerea autorizaţiei definitive din partea autorităţilor de reglementare.

De menționat este faptul că, în SUA, până în prezent au fost confirmate 453 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta B.1.351 a coronavirusului, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi Controlul Bolilor.

Aceasta este și varianta care stârenște îngrijorări în rândul experților, în contextul în care a fost dovedit faptul că ea poate reduce eficacitatea actualelor vaccinuri pentru Covid-19, inclusiv a vaccinului dezvoltat de Moderna.

Pe lângă vaccinurile anti-Covid, Bencel a mai precizat că Moderna are în plan să producă inclusiv vaccinuri împotriva gripei.

Sursă foto: Dreamstime