Informația momentului în campania de vaccinare! Legătura dintre AstraZeneca și tromboze

Studiile respective au fost publicate de revista americană The New England Journal of Medicine. Primul dintre ele a analizat cazurile a 11 pacienţi vaccinaţi în Germania şi Austria care au dezvoltat tromboză după ce au fost vaccinaţi cu serul AstraZeneca. Nouă dintre pacienții respectivi erau femei cu vârsta medie de 36 de ani, potrivit informațiilor transmise de efe.com

Între 5 şi 16 zile de la vaccinare, aceste persoane au prezentat unul sau mai multe episoade trombotice, cu excepţia uneia care a suferit o hemoragie intracraniană mortală.

Concluziile apărute în urma studiului

Dintre pacienţii care au suferit unul sau mai mult episoade trombotice, 9 au dezvoltat tromboză venoasă cerebrală, 3 tromboză venoasă splanhnică, 3 embolie pulmonară, iar 4 alte tipuri de tromboză. Dintre aceştia, 6 au decedat, iar cinci au dezvoltat o coagulare intravasculară diseminată.

Chiar dacă trombozele au afectat diferite organe, toţi pacienţii aveau anticorpi împotriva proteinei FP4 şi un deficit de plachete sanguine.

Studiul, finanţat de Fundaţia Germană de Cercetare, conchide că vaccinarea cu serul de la AstraZeneca „poate ocaziona dezvoltarea cu frecvenţă redusă a trombozei imunitare intermediată de anticorpii activatori de plachete împotriva FP4”.

Al doilea studiu a analizat situaţia a cinci pacienţi din Norvegia

De asemenea, al doilea studiu a analizat situaţia a cinci pacienţi din Norvegia. Este vorba despre patru femei şi un bărbat cu vârste între 32 şi 54 de ani, lucrători sanitari, care au prezentat simptome între cea de-a şaptea şi a zecea zi după prima doză de vaccin.

Toţi dintre aceștia au dezvoltat tromboze în zone neobişnuite; unul a dezvoltat trombocitopenie gravă, iar patru au avut hemoragie cerebrală masivă (trei au decedat).

Potrivit informațiilor subliniate și de primul studiu, toţi pacienţii prezentau niveluri ridicate de anticorpi împotriva proteinei FP4, o reacţie indusă de vaccin.

Totuşi, având în vedere că cele cinci cazuri au fost înregistrate în rândul a peste 130.000 de persoane vaccinate, este vorba de o reacţie cu o frecvenţă foarte redusă, potrivit studiului Universităţii din Oslo.

Amintim că ambele studii analizează reacţiile la vaccinul de la AstraZeneca. Așadar, nu se cunoaşte în momentul de față dacă trombozele asociate vaccinului Johnson & Johnson au aceeaşi cauză.

Sursă foto: Dreamstime