Un reputat medic face lumină în cazul vaccinului AstraZeneca: Trombozele apar și la persoanele nevaccinate

Medicul Adrian Marinescu a spus că trombozele apar și la persoanele care nu s-au imunizat, precizânt, în același timp, că nu există încă date concrete care să arate legătura dintre reacții și vaccinul AstraZeneca.

”Lucrurile sunt destul de clare. Așa cum s-a văzut din datele prezentate în ultimul timp, e clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin. Mai mult decât atât, trombozele apar și în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat. Dacă e să facem o comparație, nu există date care să arate că odată ce ne-am vaccinat riscul este evident mai mare”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

El a mai precizat că încrederea în vaccin va fi recăpătată treptat și că măsurile de suspendare a lotului au fost luate ca precauție, toate țările așteptând un punct de vedere oficial.

”Încrederea va fi recăpătată treptat. Oricum, măsurile pe care le-au luat alte țări, de a suspenda vaccinarea, nu au însemnat altceva decât măsuri de precauție. S-a așteptat un punct de vedere oficial și a fost o analiză. Nu a spus nimeni că în momentul în care s-a oprit vaccinarea cu AstraZeneca, mă refer la acele loturi, lucrurile erau clare. Nu!”, spune medicul de la Spitalul Victor Babeș din Capitală.

S-a analizat dacă există o relație de cauzalitate între reacții și vaccinul AstraZeneca

Medicul a mai spus că analiza efectuată a vrut să scoată la iveală o posibilă reacție de cauzalitate. Adrian Marinescu a precizat că nu există una și că lucrurile au revenit la ceea ce putem vedea azi.

”S-a mers pe ideea de a fi analizată situația și de a se vedea dacă există o relație de cauzalitate. În momentul în care s-a demonstrat că nu există și că nu există motive de îngrijorare, lucrurile au revenit, ceea ce se vede și astăzi”, a mai precizat el, la Antena 3.

Amintim că Agenția Europeană a Medicamentului a declarat, joi, că vaccinul produs de AstraZeneca este sigur. EMA a subliniat că beneficiile serului anti-coronavirus sunt mai numeroase, comparativ cu reacțiile adverse apărute.