SUA vor atinge, vineri, numărul de 100 de milioane de vaccinări. Se pare că Joe Biden își va atinge obiectivul, stabilit la începutul mandatului, mult mai repede decât preconizase inițial. Mai precis, președintele american a promis că SUA va atinge acest număr în primele 100 de zile ale mandatului, dar acest lucru se va întâmpla în cea de-a 58-a zi de la preluarea mandatului.

Obiectivul lui Biden, realizat mai devreme

„În cea de-a 58-a zi a mandatului meu, vom atinge obiectivul de 100 de milioane de vaccinări„, a declarat joi preşedintele democrat, referindu-se la angajamentul său de campanie. „Suntem cu mult înaintea programului nostru, dar mai avem un drum lung de parcurs”, a adăugat el, potrivit AFP.

„Putem fi optimişti, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a subliniat liderul de la Casa Albă. Ritmul vaccinării în Statele Unite a crescut spectaculos în ultimele săptămâni. În prezent, este de 2,4 milioane de doze în medie pe zi, faţă de aproape un milion când democratul a preluat mandatul la 20 ianuarie.

SUA vor atinge 100 de milioane de vaccinări

În acest context, pare realist să se aibă în vedere o dublare a obiectivului iniţial, adică 200 de milioane de vaccinări în primele 100 de zile ale mandatului lui Joe Biden. Potrivit Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), aproape 30% dintre americanii peste 18 ani au primit cel puţin o doză. Această cifră creşte la peste 65% pentru americanii de peste 65 de ani.

De la instalarea sa la putere, unii republicani au tratat cu ironie obiectivul lui Joe Biden, considerat prea slab.

Trei vaccinuri sunt acum autorizate în Statele Unite: cel al companiei Johnson & Johnson (o singură doză necesară per persoană) şi cele ale alianţei Pfizer/BioNTech şi Moderna (două doze).

Statele Unite au plasat deja suficiente comenzi pentru a primi până la sfârşitul lui mai vaccinurile necesare pentru a imuniza toţi adulţii din ţară.