Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, dur criticată de către Germania: Beneficiul vacinării este mult mai mare decât riscul

Ministrul german al Sănătății a venit cu aceste declarații în contextul în care Danemarca şi alte câteva ţări europene au suspendat săptămâna aceasta utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, după ce au fost raportate mai multe cazuri de tromboze a persoane cărora li s-a administrat acest vaccin.

După ce s-a consultat cu experți din cadrul Agenției Europeană a Medicamentului, ministrul german este de părere că nu se constată o creştere notabilă de cazuri de tromboză în legătură cu vaccinarea.

“Regret că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul vaccinării este mult mai mare decât riscul”, a spus ministrul german, citat de DPA.

Și directorul Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor, Lothar Wieler, este de părere că evenimentele din Danemarca și din alte țări nu sunt semnificative din punct de vedere statistic.

OMS este de părere că vaccinarea trebuie să continue

Organizația Mondială a Sănătății a reacționat cu privire la evenimentele din ultima perioadă și a declarat că nu există vreun motiv pentru care utilizarea vaccinului AstraZeneca trebuie oprită.

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

„Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat ea.

„Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a adăgat Margaret Harris.