Cât timp va fi valabil certificatul de vaccinare?

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea că „certificatul verde digital” trebuie să fie valabil până când OMS va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit, conform informațiilor transmise de afp.com

Totuși, statele membre au modificat dispoziția respectivă deoarece refuzau ca aplicarea certificatului să depindă de un organism din afara UE.

Certificatul este destinat să faciliteze călătoriile europenilor

De asemenea, o suspendare sau o prelungire trebuie să aibă loc în cadrul unei proceduri legislative ordinare implicând Consiliul şi Parlamentul European şi nu doar Comisia, conform textului respectiv.

Acest document este destinat să faciliteze călătoriile europenilor care pot atesta că au fost vaccinați anti-COVID, un rezultat negativ la teste PCR sau antigen rapid ori că au dezvoltat imunitate după infectare.

Referitor la măsurile antiepidemice de la frontierele lor, cele 28 de state membre au reformulat o dispoziţie care prevede că orice stat care impune restricţii deţinătorilor respectivelor certificate ar trebui să vină cu explicaţii în faţa Comisiei Europene.

„Utilizarea certificatului verde digital în scopul ridicării restricţiilor trebuie să rămână în responsabilitatea statelor membre”, este scris în document.

În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implementeze propriile certificate, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

Acest instrument vizează cele 27 de ţări ale UE, precum şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. De asemenea, au fost adăugate dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE.

Certificatul respectiv „este foarte important pentru cetăţenii noştri, societăţile noastre şi relansarea economiilor noastre”, a transmis premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, potrivit sursei menționate.

Proiectul de reglementare este supus unei proceduri legislative accelerate pentru a fi pregătit la timp pentru sezonul turistic estival iar Parlamentul European urmează să ia o decizie la sfârşitul lunii aprilie şi să formuleze amendamente.

Sursă foto: Dreamstime