Cum afli dacă ai anticorpi specifici COVID-19? Există un test pentru așa ceva

Cei care nu știu să fi fost infectați cu coronavirus pot face un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida). Rezultatul acestui va arăta dacă există sau nu prezența anticorpilor specifici ai bolii, fără  preciza, însă, concentrația acestora. Este de menționat că proteina N este cel mai bine imunogen și bine conservat component viral.

Dacă totuși ai fost infectat cu coronavirus, pe lângă acest test calitativ, este recomandat să mai faci un test pentru anticorpi anti-Spike. Acesta măsoară concentrația de anticorpi. Amintim că testul anti-Spike poate fi efectuată și după vaccinarea anti-COVID, chiar dacă știi că te-ai infectat anterior sau nu.

Testarea anticorpilor după vaccinare

Antena 3 mai notează că persoanele care se vaccinează și doresc să afle dacă prezintă sau nu anticorpii specifici SARS-CoV 2, vor folosi testul anti-Spike. Vaccinurile care sunt folosite în prezent în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism.

Medicul primar medicină de laborator, Daniela Stratomir, a precizat că răspunsul imun nu este atât de puternic după prima doză de vaccin administrată. După rapel, lucrurile se pot schimba.

“Este de așteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator.

Sursă foto: Dreamstime