Anunțul zilei pentru toți elevii! Ministrul Educației a precizat, la Digi 24, că elevii care au contraintradicții medicale sau certificate medicale vor puta continua școala online și după data de 8 februarie.

Mai mult decât atât, Sorin Cîmpeanu se arată îngrijorat de faptul că numărul personalului didactic auxiliar este mai mare decât cel al profesorilor care și-au exprimat dorința de a se vaccina împotriva coronavirusului.

”Dintre cele 3 scenarii a dispărut învățământul hibrid pentru că experiența ne-a arătat o calitate foarte slabă a actului educațioanl când cadrul didactic trebuie să predea și fizic și virtual”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Anunțul zilei pentru toți elevii: Numărul de ore de recuperare va fi de 5 pe săptămână

Ministrul Educației a mai precizat că numărul de pre de recuperare va varia în funcție de evaluările făcute de profesori. Aceștia vor stabili câtă materie s-a pierdut din promoframa școlară.

“Sunt situații în care elevii au pierdut mai mult sau în care elevii au asimilat mai mult și numărul de ore va fi mai mic”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că Ministerul Educației trebuie să organizeze acest proces și să identifice sursele de finanțare.

”Pentru a motiva cadrele didactice ne gândim la un cuantim atractiv și cuantumul pe care-l avem în vedere, propus de mine, nevalidat la nivelul ministerului, e de 100 lei pe oră la fiecare oră remedială.”, mai spune ministrul.

În plus, acesta spune că se așteaptă ca profesorii cu o experiență mai redusă să fie motivați de posibilitatea de recompensare a eforturilor.

Cum se va realiza redeschiderea școlilor

Responsabilitatea funcționării în siguranță a școlilor va fi la ministerul Educației și la autoritățile locale.

“Faptul că această decizie de redeschidere a școlilor a fost anunțată ieri, cu mult înainte de 8 februarie, are în vedere această perioadă de pregătire, înainte ca elevii să ajungă din nou în bănci.

Limita dintre dreptul la sănătate și dreptul la educație e foarte subțire. Aș vrea să cred că din perspectiva diminuării riscului a fost o măsură bună învățământul online, dar educațional elevii au de recuperat.

Am afirmat public că îmi doresc deschiderea școlilor și a fost motivată această dorință de necesitatea unor acte remediale

Pierderile suferite pe timpul predării online sunt inevitabile și au fost accentuate de circumstanțe conjuncturale cum ar fi accesul dificil la internet, la examene, formarea cadrelor didactice sau disponibilitatea lor.

Aceste pierderi nu pot fi reparate tot în online și am decalat cu 8 săptămâni termenul la care situația școlară pe primul semestru poate fi încheiată pentru a putea derula actele remediale”, a explicat ministrul.