Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a spus marți că certificatul verde reprezintă o prioritate. Acesta a făcut apel la toţi parlamentarii să finalizeze procesul de adoptare a legii.

Certificatul verde reprezintă o prioritate, suntem o ţară care, din păcate, am avut o experienţă tragică a valului patru”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă, după depunerea Programului de Guvernare la Parlament. 

Premierul desemnat le-a spus parlamentarilor că ar trebui să adopte legea privind certificatul verde.

„Observăm că în celelalte ţări din Europa se manifestă al cincilea val aşa cum se numeşte el, ca atare, fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Legea care impune certificatul verde la locul de muncă în mai multe domenii este la Camera Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat.

Nicolae Ciucă a depus Programul de Guvernare

Marți seară, premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament, lista de miniștri și programul de guvernare. Potrivit documentului, coaliția PSD-PNL-UDMR poartă numele de Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate și are în plan reforme majore îl folosul cetățenilor.

În ceea ce privește prevederile programului de guvernare, noul Executiv propune măsuri pentru creșterea calității vieții. Mai exact, printre acestea se numără creșterea pensiilor, a alocațiilor și acordarea unui ajutor pentru pensionarii cu indemnizații între 1.000 de lei și 1.200 de lei. Totodată, documentul mai prevede și o crește a salariului minim brut la 2.550 de lei.

Nicolae Ciucă mai are în plan și desființarea SIIJ până la data de 31 martie, urmând ca o altă structură să preia atribuțiile acesteia.

„PNRR reprezintă axul programului de guvernare. Suntem obligați și condiționați să respectăm liniile din PNRR. Vom sprijini eliminarea decalajelor dintre comunitățile locale și vom implementa Programul de investiții Anghel Saligny. Sunt convins că voi colabora foarte bine cu toți miniștrii nominalizați. Pentru desființarea SIIJ există o asumare la nivelul coaliției până la 31 martie. Va fi înființară o nouă structură care să preia atribuțiile”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Programul de guvernare mai prevede și faptul că pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, guvernul va elimina facilitatea de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate. Astfel, pentru diferența de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.

Coaliția PSD-PNL-UDMR își mai dorește totodată ca 40% din drumurile județene și locale vor fi modernizate, 3.000 de km de drumuri județene vor fi reabilitați, iar 10.000 km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizați.