Marți seară, premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament, lista de miniștri și programul de guvernare. Potrivit documentului, coaliția PSD-PNL-UDMR poartă numele de Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate și are în plan reforme majore îl folosul cetățenilor.

În ceea ce privește prevederile programului de guvernare, noul executiv propune măsuri pentru creșterea calității vieții. Mai exact, printre acestea se numără creșterea pensiilor, a alocațiilor și acordarea unui ajutor pentru pensionarii cu indemnizații între 1.000 de lei și 1.200 de lei. Totodată, documentul mai prevede și o crește a salariului minim brut la 2.550 de lei.

Nicolae Ciucă mai are în plan și desființarea SIIJ  până la data de 31 martie, urmând ca o altă structură să preia atribuțiile acesteia.

„PNRR reprezintă axul programului de guvernare. Suntem obligați și condiționați să respectăm liniile din PNRR. Vom sprijini eliminarea decalajelor dintre comunitățile locale și vom implementa Programul de investiții Anghel Saligny. (…) Sunt convins că voi colabora foarte bine cu toți miniștrii nominalizați. Pentru desființarea SIIJ există o asumare la nivelul coaliției până la 31 martie. Va fi înființară o nouă structură care să preia atribuțiile”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Programul de guvernare mai prevede și faptul că pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, guvernul va elimina facilitatea de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate. Astfel, pentru diferența de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.

Coaliția PSD-PNL-UDMR își mai dorește totodată ca 40% din drumurile județene și locale vor fi modernizate, 3.000 de km de drumuri județene vor fi reabilitați, iar 10.000 km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizați.

Programul de guvernare poate fi consultat AICI.

Referitor la organizarea ministerelor, Guvernul Ciucă va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Spre deosebire de guvernul lui Florin Cîțu, Guvernul Ciucă are acum două ministere noi. Este vorba despre ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei.

Din noul guvern fac parte 9 miniștri PSD, 8 miniștri PNL și trei din partea UDMR.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Vicepremier: Sorin Grindeanu

Miniștrii PSD

Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii: Marius Budăi
Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
Ministerul Economiei: Florin Spătaru
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Florin Roman
Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu

Miniștrii UDMR

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Sportului: Eduard Novak

De menționat este faptul că în cursul zilei de miercuri, miniștrii propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate, urmând ca joi să fie dat votul de învestitură. Nicolae Ciucă declara marți seară că este încrezător în abilitățile miniștrilor săi, după ce le-a citit CV-urile.