Cearta dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății și replicile continuă pe tema testelor din școli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că cifrele „corectate” de Ministerul Sănătății față de ce prezentase el în privința testelor diferă nesemnificativ, „nu e 2 la sută, e 2,2 la sută, deci tot infim”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că numărul de 19.000 de teste despre care vorbise el l-a luat din statisticile puse la dispoziție tot de Ministerul Sănătății. „Fluctuațiile sunt absolut minore”, a punctat Cîmpeanu.

Se deschid școlile fără testare?

„De asemenea, atunci când am spus că este nevoie de o testare în școli, m-am baza pe recomandările Ministerului Sănătății.

Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică.

Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Educației va propune astfel deschiderea școlilor fără aceste teste non-invazive, doar cu respectarea celor trei condiții menționate.

„Deci, având respectarea regulilor, vaccinare și trend descendent, dacă testele non-invazive sunt irelevante, atunci Ministerul Educației va propune deschiderea școlilor cu respectarea acestor trei condiții”, a punctat duminică Sorin Cîmpeanu.

Acesta a amintit că în data de 4 mai urmează să se revină la școală conform scenariilor deja știute – verde, galben, roșu – care țin cont de rata de infectare la mia de locuitori dintr-o localitate.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu