Elevii din România ar putea fi supuși testării împotriva COVID-19, după ce Ministerul Sănătății a luat în calcul posibilitatea respectivă. Explicația vine din partea secretarului de stat Andreea Moldovan.

Conform acesteia, ministerul dorește să dea undă verde testării rapide în școli, după deschiderea acestora în data de 8 februarie. Secretarul de stat a subliniat că doar elevii care au simptome vor fi verificați. Trebuie menționat că încă nu a fost luată o decizie finală în acest sens.

Anunțul momentului pentru elevii din România

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit că în decizia finală privind redeschiderea școlilor din semestrul doi gradul redus de vaccinare a profesorilor nu va fi un factor decisiv.

Principalii indicatori sunt trendul infecțiilor și pericolul reprezentat de noua tulpină britanică. Ministrul a spus că „în jur de 8.000 de cadre didactice” s-au vaccinat deja și „alte 80.000 sunt disponibile pentru vaccinare”.

Singura problemă o reprezintă faptul că nu sunt suficiente doze de vaccin momentan pentru profesori. Lipsa vaccinări profesorilor nu va opri redeschiderea școlilor, a indicat Sorin Cîmpeanu.

„Vaccinarea este importanta dar nu conditioneaza deschiderea scolilor. Evolutia epidemiologica este factorul care determina decizia privind deschiderea şcolilor. Pe 2 februarie va fi analizata evolutia ratei de infectare si pericolul noii tulpini, acestea sunt datele care vor fi puse pe masa.

Noi ca minister pledam pentru deschiderea pe 8 februarie, consideram ca riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie pastrat in zona in care poate fi controlat”, a explicat acesta, conform Antena 3.

Sursa foto INQUAM / Alex Nicodim