Furnizorii de electricitate și gaze naturale, obligați să citească la timp contoarele. Riscă să plătescă compensații

Așadar, potrivit proiectelor depuse de ANRE, furnizorii de energie electrică vor trebui să citească la timp contoarele abonaților, astfel riscă să plătească compensații.

”În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice,  principalele modificări se referă la includerea unor prevederi explicite privind obligația operatorilor de distribuție referitoare la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienților finali și ai prosumatorilor, respectiv în cazul asigurării accesului utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare), precum și prevederi privind acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum.”, se arată pe site-ul oficial.

Proiectul pentru furnizorii de gaze naturale prevede modificarea/redefinirea unor indicatori de performanță pentru activitățile operatorului de distribuție a gazelor naturale cu privire la măsurarea gazelor naturale, periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare, regularizarea diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze distribuite. De asemenea, se referă și la racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, precum și la modificări ale compensațiilor pe care operatorul are obligația de a le plăti pentru neîndeplinirea indicatorilor.

Operatorul, obligat să transmită informări cu privire la dreptul utilizarorului de a primi compensații

Mai mult decât atât, a fost introdusă obligația operatorului de distribuție de a transmite utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensații pentru nerespectarea prevederilor din standard și cu privire la situațiile în care operatorul sistemului de distribuție este obligat să acorde compensații.

„Modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări. Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va duce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare”, arată ANRE.

Sursă foto: Dreamstime