Anunțul momentului despre revenirea elevilor la școală! Alexandru Rafila a spus-o clar: Nu reprezintă o problemă de sănătate publică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit un interviu pentru News Hour with CNN în care vorbește despre situația epidemiologică la nivel național, în contextul amenințării tulpinii Omicron. De asemenea, ministrul a vorbit și despre revenirea elevilor în școli. Alexandru Rafila este de părere că revenirea elevilor pe băncile școlii nu reprezintă o problemă de sănătate publică.

„Suntem în mod evident într-o perioadă constantă a numărului de cazuri, din fericire nu este foarte rapidă în aceste zile, dar asta nu înseamnă că putem să răsuflăm ușurați. Nu putem exclude o creștere  accelerată în săptămânile următoare.

Performanța testării a fost de 1 la 100.000, deci din 100.000 de copii testați a fost detectat un caz de infecție, asta a fost proporția. Și hai să spunem că făceam astăzi testele și am fi descoperit 10 sau 20 de copii infectați din rândul tuturor copiilor care au început școala astăzi. Deci nu putem să discutăm despre o problemă de sănătate publică.”, spune Alexandru Rafila.

Amintim că în ședința de Guvern care a avut loc luni, 3 decembrie, au fost luate mai multe măsuri în ceea ce privește revenirea elevilor pe băncile școlii. Potrivit Executivului, elevii ar putea primi măști gratuite, iar testarea ar urma să se poată face și în cadrul instituțiilor de învățământ.

De asemenea, printre măsurile anunțate de Executiv se numără și posibilitatea alternării programului de lucru indiferent dacă este la stat sau la privat. În plus, Executivul a anunțat că s-ar putea ca măștile FPP2 să devină obligatorii în țară.

Există un blocaj în ceea ce privește certificatul verde

Certificatul verde este un alt subiect discutat de ministrul Sănătății. El spune că există un proiect de lege depus la Parlament cu privire la certificatul verde, dar că acesta a fost respins de Senat, motiv pentru care se regăsește la Camera Deputaților. În acest context, Alexandru Rafila crede că este vorba despre un blocaj legislativ.

”În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul interviului oferit pentru sursa anterior citată.