Putin, acuzat că vrea să șteargă cultura ucraineană! Joe Biden l-a pus la colț pe liderul de la Kremlin

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să „șteargă” cultura și identitatea ucraineană.

În cadrul ceremoniei de absolvire și punere în funcțiune a promoției 2022 a Academiei Navale a Statelor Unite ale Americii, președintele Joe Biden a declarat că Vladimir Putin nu numai că încearcă să pună stăpânire pe Ucraina, dar vrea să elimine cultura acestei țări. Pentru a face acest lucru, spune locatarul de la Casa Albă, omologul său rus distruge școli, grădinițe, muzee și spitale

”Nu numai că încearcă să pună stăpânire pe Ucraina, dar încearcă literalmente să elimine cultura și identitatea poporului ucrainean, atacând școli, grădinițe, spitale, muzee, fără alt scop decât acela de a elimina o cultură.

Un atac direct asupra principiilor fundamentale ale ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat președintele american.

Joe Biden a mai spus că înainte să plece în Asia a primit un telefon de la prim-ministrul Suediei și de la președintele Finlandei, care l-au rugat să vină în SUA să poarte o discuție în Biroul Oval. Președintele american a mai spus că aceștia l-au întrebat dacă îi va sprijini să adere la NATO.

”Acțiunile întreprinse de Putin au fost o încercare de a – ca să folosesc expresia mea – de a „Finlandiza” toată Europa – de a o face neutră. În schimb, el a „NATO-izat” toată Europa”, a mai spus Joe Biden, potrivit site-ului oficial al Casei Albe.

Peste 4.000 de civili au fost uciși în Ucraina

Mai mult de 4.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, deși numărul real este probabil mult mai mare, a declarat Biroul ONU pentru drepturile omului.

În total, 4.031 de persoane au fost ucise, inclusiv aproape 200 de copii, potrivit Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), care are zeci de observatori în țară.

Cei mai mulți au fost uciși de arme explozive cu un impact puternic, cum ar fi bombardamentele de artilerie grea sau raidurile aeriene. Acesta nu a atribuit vina pentru aceste decese, scrie Al Jazeera.

Moscova a negat că ar fi vizat civili și a numit invazia sa o „operațiune militară specială” pentru a dezarma Ucraina, pentru a o „denazifica” și pentru a o scăpa de ceea ce a spus că sunt naționaliști antirusești încurajați de Occident. Ucraina și aliații săi au declarat că acestea sunt afirmații nefondate pe care Rusia le-a folosit pentru a-și justifica invazia la scară largă.

În declarația sa de vineri, biroul ONU pentru drepturile omului a precizat că cele mai multe dintre victimele civile înregistrate „au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”.

Acesta a adăugat: „OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.”