Este decizia momentului, luată de către Biserica Ortodoxă din Ucraina!

Iniţiativă istorică în Ucraina: Biserica Ortodoxă şi-a declarat deplina independenţă de Patriarhia Rusă

Biserica Ortodoxă din ţara vecină era, până acum, subordonată Patriarhiei Ruse. Vineri însă, liderii bisericii au anunţat desprinderea de Patriarhia Rusă, după ce această ţară a invadat Ucraina.

Biserica Ortodoxă şi-a declarat „deplina independenţă” de autorităţile spirituale ruse. Este o iniţiativă istorică, notează agenţia AFP.

„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, în finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva Ucrainei, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”.

Relaţiile cu Patriarhia de la Moscova deveniseră complicate sau inexistente

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

„Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului ‘Să nu ucizi!’ şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului”, se mai arată în comunicatul Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau „complicate sau inexistente” de când în Ucraina a fost declarată legea marţială, a mai indicat Biserica ucraineană.

Este cea de-a doua schismă ortodoxă din istoria recentă a Ucrainei

Vorbim aici despre cea de-a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani. În anul 2019, o parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova din cauza rolului jucat de Kremlin în această ţară.

Însă acum, invazia declanşată de Vladimir Putin în Ucraina şi mai ales sprijinul Patriarhului Kirill acordat războiului a plasat Biserica ucraineană încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai dificil de susţinut.

Recent, sute dintre preoţii săi au semnat o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Patriarhului de la Moscova de către un tribunal religios, din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict.

Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.