În cadrul dezbaterii prezidențiale de marți seară, care a avut loc la Palatul Parlamentului, candidatul independent Nicușor Dan a fost singurul prezent, având ocazia să abordeze mai multe subiecte de importanță națională. Printre temele discutate s-au numărat pensiile militare, educația, justiția și economia.

Subiectul pensiilor a fost unul extrem de important, având în vedere solicitările din partea rezerviștilor de a crește aceste indemnizații.

Nicușor Dan, despre pensiile militare: Ceea ce statul român a promis trebuie să fie respectat de statul român

În cadrul discuției despre pensiile militare, Nicușor Dan a subliniat importanța respectării promisiunilor statului față de cei care au slujit în forțele armate.

El a subliniat că forțele de ordine din România merită respect și că statul român trebuie să își onoreze angajamentele, mai ales când vine vorba de pensiile rezerviștilor.

„România are multe probleme, dar unul din atuurile sale este că e o țară sigură. Pentru asta, un element esențial sunt forțele de ordine din România, deci noi datorăm respect acestor oameni.

Eu spun un singur lucru, statul român a avut 35 de ani o evoluție tumultuoasă. Ceea ce statul român a promis în oricare din perioadele anterioare trebuie să fie respectat de statul român”, a declarat candidatul.

Dan a precizat că lipsa de respect față de promisiunile făcute a dus la scăderea numărului de tineri interesați să urmeze o carieră în forțele de ordine.

„Problema rezerviștilor are efecte și în viitor, pentru că acum 10 ani vedeam cozi la admitere la școlile de poliție, la școlile militare, dar acum nu mai există, tocmai pentru că statul român nu și-a respectat angajamentele vedem că oamenii nu mai sunt tentați de această meserie.

Statul român trebuie să își respecte promisiunile față de toate categoriile sociale, inclusiv rezerviști”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele acestui fenomen este tocmai lipsa de respect față de angajamentele statului față de cei care au ales această profesie.

Nicușor Dan
Nicușor Dan / SURSA FOTO: Inquam Photos, Alex Nicodim

Amintiri din perioada militară

Întrebat despre experiența sa personală în armata română, Nicușor Dan a povestit despre perioada în care a efectuat stagiul militar.

„Am făcut armata, am făcut armata la artilerie la Bacău, ’88-’89”, a spus el.

Deși acea perioadă a fost marcată de economii și resurse limitate, Dan își amintește că pregătirea sa a fost, totuși, una eficientă.

„Era o perioadă în care toată România făcea economie și noi am făcut foarte multă teorie și foarte puțină practică. Cred că toată armata am tras 50 de cartușe sau poate 30, pentru că România făcea economie la tot.

În ultima lună de armată ne-am dus și am tras pe un poligon adevărat, cu tunul, la 4-5 kilometri, cu tunurile alea vechi, cred că unele erau din Al Doilea Război Mondial, dar vreau să vă spun că eram destul de bun”, a adăugat candidatul.

Planuri pentru bugetul apărării

Când a fost întrebat despre planurile sale pentru bugetul apărării, Nicușor Dan a afirmat că România cheltuie în prezent aproximativ 2,5% din PIB pentru apărare.

Totuși, în cadrul programului său electoral, el a propus majorarea acestei alocări la 3,5% din PIB până în 2030, în conformitate cu angajamentele asumate alături de partenerii europeni.

Dan a menționat, de asemenea, că o discuție recentă în cadrul NATO prevede o creștere a cheltuielilor pentru apărare până la 5% din PIB, până în 2032, subliniind importanța acestei măsuri pentru securitatea națională.

„Noi suntem la 2,5% din PIB (cheltuieli pentru apărare). Este o discuție care a început în NATO, Rutte a propus 5% până în 2032. Eu în programul meu am propus 3,5% din PIB până în 2030, totul în acord cu partenerii noștri europeni”, a spus candidatul.

Opinia despre pregătirea militară obligatorie

Nicușor Dan a afirmat, de asemenea, că este un susținător al unei armate profesionale și că nu este de acord cu reintroducerea stagiilor militare obligatorii.

„Eu sunt adeptul – și sper să rămânem mult timp în această poziție – unei armate de profesioniști, sunt adeptul măriri efectivelor de profesioniști la 120.000.

Sper ca măsurile de descurajare să nu ne ducă în situația de a face stagii militare obligatorii”, a precizat el.

Potrivit acestuia, pregătirea profesională a tinerelor generații este esențială pentru consolidarea forțelor armate ale României.