Unul dintre subiectele cele mai dezbătute în România în ultima perioadă este cel al iernii şi al facturilor pe care românii le-ar putea plăti la energie electrică şi gaze naturale.

“Am tot văzut discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă (…) că nu există stocuri”

În acest context, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de miercuri, ministrul Virgil Popescu a comentat zvonurile privind o eventuală lipsă a gazelor naturale în această iarnă.

Ministrul Energiei a infirmat categoric această posibilitate, explicând că România nu are probleme cu stocurile de gaze.

“Am tot văzut discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă. Infirm categoric aşa ceva. Am văzut discuţii că nu există stocuri, nu ştiu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu avem stocuri, în condiţiile în care azi în Romania avem stocuri la 70% din capacitatea maximă.

Când am avut capacitate maximă, am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ. Deci nu avem probleme cu depozitele de gaze naturale”, a declarat, miercuri, Virgil Popescu.

Facturile la gaze, subvenţionate cu 25% pentru mai bine de 2 milioane de români. Se lucrează la o OUG

Ministrul Energiei a mai oferit detalii şi despre aşteptata Ordonanţă de Urgenţă ce va institui o subvenţionare a facturilor la gaze naturale. Este vorba despre “un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii”, a explicat Virgil Popescu, adăugând că peste 2,3 milioane de gospodării, adică două treimi din total, vor beneficia de această măsură.

“La gaze naturale am luat un preț de referință care este mai mult decât dublu față de anul trecut de 255 de lei/kW ca preț de referință. Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de mc/an. Consumul pe perioada de iarnă este foarte mare, 70%.

Între 100 și 300 de mc vorbim despre o garsonieră, între 300-600 vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600-900 mc vorbim despre un apartament cu 3 camere, între 900-1100 mc vorbim despre un apartament cu 4 camere până în 100 de mp, iar între 1.100-1.200 de mc vorbim despre locuințe inclusiv case individuale până în 120 de mp.

Toate aceste locuințe vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Se aplică la final pe factură, 25% cu tot cu TVA. În total, peste 2.3000.000 de români vor beneficia de această subvenție”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

“Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a adăugat ministrul.

Sursă foto: Dreamstime