După ani de tensiuni, gazoductul Nord Stream 2 a fost terminat! Anunțul făcut de Rusia

Informațiile transmise de Gazprom aduc un triumf pentru Rusia, după o lungă perioadă de tensiuni diplomate cauzate de controversatul proiect. Criticii proiectului de zece miliarde de euro spun că gazoductul va creşte pe termen lung dependenţa energetică europeană faţă de Rusia.

Totodată, preşedinţia ucraineană a reacționat în urma anunțului, spuncând că „Ucraina se va bate împotriva acestui proiect politic rusesc până la finalizarea acestuia, după aceea şi chiar după începerea livrărilor de gaze naturale”.

Când ar putea să aibă loc primele aprovizionări cu gaze naturale?

Mai mult, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a salutat „una dintre cele mai mari construcţii energetice din lume”. Aceasta a citat Gazprom, punctând că primele aprovizionări cu gaze naturale ar putea să aibă loc ”până la sfârşitul acestui an”, în cazul în care autoritatea de reglementare germană dă undă verde.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat la o dare în folosinţă „cât mai rapidă”. Amintim că Nord Stream 2 urmează să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti către Germania, principalul promotor al proiectului.

Preţul gazelor naturale în Europa atinge recorduri din cauza stocurilor reduse

Proiectul se încheie în momentul în care preţul gazelor naturale în Europa atinge recorduri, din cauza unor stocuri reduse înaintea iernii.

Totuși, gazoductul Nord Stream 2 se loveşte de noi reglementări ale Uniunii Europene cu privire la transportul gazelor naturale, împotriva cărora Gazprom a formulat recursuri.

Sursă foto: Dreamstime