Băncile rusești, ținta principală a UE pentru sancțiuni

Comisia Europeană vizează printre sancțiuni, posibilitatea de a elimina peste 20 de bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Această măsură ar urma să slăbească accesul Rusiei la sistemul financiar global și să limiteze capacitatea regimului de la Kremlin de a susține efortul de război în Ucraina.

Pe lângă excluderea băncilor, pachetul ar putea include și noi restricții comerciale în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Scopul este acela de a limita accesul Rusiei la tehnologii esențiale pentru producția de arme și echipamente militare.

Plafon mai sever pentru petrolul rusesc

Uniunea Europeană discută și o scădere a plafonului de preț pentru petrolul rusesc impus de țările G7. De la actualul nivel de 60 de dolari pe baril, noul plafon ar putea fi redus la 45 de dolari, dar aplicarea acestuia necesită sprijinul Statelor Unite. Momentan, G7 nu a ajuns la un consens, după cum arată discuțiile recente din Canada.

Reducerea plafonului ar diminua încasările Rusiei din exporturile de petrol, lovind direct bugetul de război al Moscovei.

Sursa: Dreamstime

Nord Stream 2, vizat oficial de sancțiuni

Comisia vrea, de asemenea, să impună sancțiuni directe asupra gazoductelor Nord Stream, în special Nord Stream 2. Proiectul are deja sprijinul Germaniei, cancelarul Friedrich Merz exprimând public susținerea față de această propunere. Inițiativa are ca scop prevenirea oricăror tentative de reactivare a conductei, pe fondul tensiunilor geopolitice și a zvonurilor privind un potențial acord de pace intermediat de SUA.

Deși avariată de explozii în 2022 și niciodată operațională oficial, Nord Stream 2 rămâne un subiect sensibil în Europa, iar o interdicție formală ar clarifica poziția UE privind importurile de gaze rusești.

Noua rundă de sancțiuni împotriva Rusiei – care ar deveni al 18-lea pachet de la începutul invaziei în Ucraina – va include și clauze speciale pentru protejarea firmelor europene de eventuale litigii internaționale. Astfel, UE vrea să prevină riscurile de arbitraj în baza tratatelor bilaterale de investiții, în contextul în care companiile afectate de sancțiuni ar putea căuta compensații.

Pachetul se află în faza de consultare între statele membre, iar modificări sunt posibile înainte de adoptarea oficială. Toate cele 27 de state membre trebuie să fie de acord pentru ca noile sancțiuni să fie aprobate.