Potrivit declarațiilor făcute de Nicușor Dan, nu există așteptarea ca măsuri amânate în ultimii trei sau patru ani să fie implementate într-un termen de doar câteva săptămâni.

Reformele fiscale, discutate cu miniștrii de către Nicușor Dan

În contextul termenului limită de 4 iunie 2025, dată stabilită la nivelul Consiliului Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (Ecofin) pentru toate statele membre cu deficit excesiv, România urmează să transmită Comisiei Europene o schiță a măsurilor fiscale care urmează a fi adoptate.

Această schiță va include etapele planificate și un calendar de implementare, însoțit de asumarea politică a partidelor care vor forma următorul guvern.

Discuțiile purtate de Nicușor Dan cu miniștri din actualul executiv s-au concentrat pe elaborarea acestui plan preliminar și pe stabilirea unui interval de timp rezonabil pentru aplicarea reformelor.

„Data de 4 iunie este o dată comună organismului numit Ecofin pentru toate ţările europene cu deficit. Nu suntem doar noi acolo. Ceea ce eu sper să se întâmple în 4 iunie este ca, pe de o parte, noi să transmitem până atunci Comisiei Europene o schiţă asupra lucrurilor pe care vrem să le facem – şi în sensul ăsta au fost discuţiile pe care le-am avut săptămâna trecută şi discuţiile pe care le vom avea săptămâna viitoare – şi să avem un interval de timp în care partidele, prin asumarea guvernării, să-şi asume de planul de măsuri pentru reducerea deficitului”, a spus Nicuşor Dan.

Nicușor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos / Tudor Pană

Aceste consultări au început săptămâna trecută și vor continua în perioada următoare

Oficialul a precizat că aceste consultări au început săptămâna trecută și vor continua în perioada următoare, în vederea transmiterii documentului către Comisia Europeană înainte de termenul limită.

Nicușor Dan a subliniat că, în urma alegerilor din 18 mai, Comisia Europeană nu solicită reforme urgente într-un interval atât de scurt, ci o dovadă clară de seriozitate și angajament din partea autorităților române. Autoritățile europene nu se așteaptă ca România să recupereze în trei săptămâni întârzierea unor reforme care nu au fost realizate în ultimii ani, însă este esențial ca Guvernul să își asume în mod clar pașii următori și să transmită acest angajament în mod oficial.

„Adică, acum că am avut alegeri în 18 mai nu cred că este rezonabil şi am primit semnale de la Comisia Europeană că nimeni nu se aşteaptă ca, în intervalul acesta de trei săptămâni, România să facă reformele pe care nu le-a făcut în trei – patru ani. Deci există înţelegere la nivelul Comisiei Europene. Totul este ca noi să fim serioşi în perioada imediat următoare”, a conchis el.