Theodor Stolojan avertizează că România se află într-o situație critică și nu are timp pentru jocuri politice
Fostul premier și lider PNL Theodor Stolojan a transmis un avertisment ferm clasei politice din România, în contextul unei situații economice tot mai tensionate.
Într-un interviu pentru B1 TV, Stolojan a subliniat necesitatea urgentă de formare a unui guvern stabil, capabil să implementeze reformele-cheie fără amânări și jocuri politice care pot compromite stabilitatea economică a țării.
„Oltenii spun «a ajuns funia la par»”, iar noi, în general, spunem „a ajuns cuțitul la os»”, a declarat Theodor Stolojan, descriind gravitatea momentului prin care trece economia românească.
Theodor Stolojan consideră că stabilitatea macroeconomică aparentă a României se susține în principal pe intrări semnificative de capital din exterior, care nu reflectă adevăratul potențial al economiei naționale în materie de exporturi sau venituri în valută.
Pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică ajunsă la scadență, România va trebui să se împrumute anul acesta cu aproximativ 20 de miliarde de euro pe piețele internaționale, a avertizat Stolojan. Această sumă uriașă este indispensabilă pentru funcționarea statului și susținerea angajamentelor bugetare.
„Bugetul țării, ca să finanțeze deficitul și să refinanțeze datoria publică ajunsă la scadență, se împrumută foarte mult pe piețele internaționale. Anul acesta ar trebui să se împrumute cu circa 20 de miliarde de euro numai pe piețele internaționale, deci intrări de 20 de miliarde.
Avem fonduri europene (…) și avem românii care lucrează în afara țării și trimit bani în România și avem investițiile directe în România. Deci aparenta bunăstare a noastră depinde de fluxul continuu de intrări de aceste fonduri”, a spus fostul prim-ministru al României.

Reformele, o condiție esențială pentru stabilitate
Theodor Stolojan a comentat și calendarul anunțat de Nicușor Dan pentru negocierile politice menite să formeze o majoritate guvernamentală. Nicușor Dan a propus un interval de trei-patru săptămâni pentru discuții cu partidele, însă fostul premier consideră acest termen mult prea scurt.
„Acest lucru nu se poate realiza în cele 3 – 4 săptămâni de care vorbește dl președinte Nicușor Dan. Ca să negociezi o reformă fiscală sau o reformă a salarizării în sectorul public nu se poate realiza în 3 – 4 săptămâni. Astea-s cele mai grele reforme pe care trebuie să le facă România în ultimii ani”, a explicat Stolojan.
Stolojan a evidențiat faptul că aceste reforme reprezintă cele mai dificile provocări economice cu care România se confruntă în ultimii ani, necesitând timp și consens larg.
Fostul lider liberal a lansat un apel clar către partidele politice care se declară proeuropene: să depășească diferențele și să se înțeleagă cât mai repede pentru formarea unui guvern legitim, capabil să adopte reformele esențiale.
„România nu are timp de asemenea jocuri politice. Dacă aceste 4 partide consideră că sunt interesate de soarta României, trebuie să ajungă cât mai repede la o înțelegere cum să formeze un guvern, care să aibă legitimitate și puterea legislativă de adopta reforme”, a subliniat Stolojan.